Ongetwijfeld heb je dit lied van Ramses Shaffy wel eens gehoord. Of misschien is je de poster opgevallen met deze tekst. Hij hing op verschillende plekken in de stad, onder andere in één van de reclamezuilen aan de IJsselmeerlaan. De tekst raakt, ook in deze tijd. Het lied spoort aan, moedigt aan om vol te houden, om door te zetten, met zeven werkwoorden in de gebiedende wijs. En die bemoediging, die hebben we nodig.

Er is wel een grote maar, want er kan zo ontzettend weinig in deze tijd. Veel werkwoorden zijn niet meer of nog niet van toepassing. Voor sommige mensen zit werken er even niet in. En dat is pijnlijk en verdrietig. Of neem nu zingen. Afgelopen donderdagochtend hadden we het wekelijkse overleg met ons ‘crisisteam’ in de Regenboog. We bespraken plannen voor de situatie na 1 juli. Komen we dan weer bij elkaar, hoe dan, met hoeveel? En kunnen we dan weer zingen? Gezien de berichtgeving en de uitkomsten van verschillende onderzoeken, lijkt het verstandig om daar voorlopig heel voorzichtig mee om te gaan. En dat terwijl velen van ons niets liever zouden willen dan samen zingen. Want daar krijg je weer goede moed van.

Gelukkig blijven er ook werkwoorden over die wél van toepassing zijn. Het klinkt misschien vreemd, maar tijdens ons wekelijkse overleg lachen we bijvoorbeeld heel wat af. Om ludieke voorstellen, zoals een eigen ‘mondkapjes-lijn’ met Regenboogmotief, of een speciale Regenboog-plasketting à la de kleuterschool om straks te kunnen controleren of er niet te veel mensen tegelijkertijd naar het toilet gaan. Aan de ene kant zijn we somber dat we als kerk zo ánders verder moeten, aan de andere kant zijn we ook blij en opgelucht dat we mogen nadenken over een herstart. Humor helpt om te relativeren, en om onze zegeningen te tellen.

Straks kunnen we elkaar gelukkig weer ontmoeten, ook al is dat op afstand. En er blijven dingen over die we kunnen blijven doen, zoals bidden. Dat kan overal en altijd. Als we ons uitgeblust voelen, ontmoedigd, angstig over de toekomst. Of juist als we blij zijn, dankbaar, of verwonderd over de mooie kanten van ons bestaan. Deze komende zondag, zondag ‘rogate’(‘ vraag’ of ‘bid’) is de zondag waarop traditiegetrouw gebeden wordt voor een goede oogst, een goede opbrengst van al het werk dat we doen. Ik hoop dat bidden ons helpt om ruimte te blijven ervaren, ruimte om te huilen, te lachen en te bewonderen, ruimte om te leven in het licht van Gods aanwezigheid.

Mirjam Buitenwerf