vrijdag 5 maart 2021. Bidt mee vanuit huis

Met gelovigen van over de hele wereld bidden we voor deze wereld. Vrouwen uit Vanuatu schreven voor het jaar 2021 de gebeden en noemden de liturgie ‘Rotsvast’ naar de gekozen Bijbeltekst uit het einde van de Bergrede, waar een huis op de rots standhoudt in storm en regen. In Vanuatu wordt heel zorgvuldig de grond gekozen, waarop een huis wordt gebouwd. Want mensen op deze tropische eilandgroep in de Pacific kennen vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.  Door klimaatverandering hebben ze steeds meer te maken met stormen, daardoor ook met tsunami’s en dan stijgt ook nog de zeespiegel.
De bouwer in deze gelijkenis van Jezus is verstandig en bouwt op een rots. Wie Jezus woorden naleeft, die wordt vergeleken met zo’n wijs mens. Onze zusters uit de Zuidzee vragen ons, wat deze gelijkenis voor ons betekent.

Op het titelblad van de liturgie buigt een moeder zich biddend over haar kind tijdens een cycloon die de golven laat beuken tegen het land. Maar over haar buigt zich weer bescher­mend een palmboom. Bidden jullie mee met de gebeden van de vrouwen uit Vanuatu? In een tijd waarin het niet zeker is of we in maart een kerkdienst mogen organiseren, hebben wij besloten dat de Wereldgebedsdag thuis plaatsvindt. Velen werken thuis, zelfs Sinterklaas deed dat dit jaar. De liturgie van de gebedsdienst is  te downloaden via de website.  Mocht dit niet lukken dan zijn er papieren liturgieën beschikbaar. Thuis bidden kan alleen, maar ook met iemand samen. Nodig voor Wereldgebedsdag nog één iemand uit om samen mee te bidden. Als uw woonkamer groot genoeg is, kan er misschien nog een tweede gast bij. Steek een kaars aan en bidt (samen) de gebeden van de vrouwen uit Vanuatu, lees de uitgezochte Bijbeltekst en praat met elkaar over wat je daarin raakt.

Wil jij een Wereldgebedsdagviering thuis hebben? Meld je dan bij Rietje van Wijlen per mail: rietje@vanwijlen.com
Ook voor meer informatie en gedrukte liturgieën kan je met haar contact opnemen
Barbara Heubeck-Duijts