Het nieuwe seizoen is begonnen. We gaan er samen weer een mooie tijd van maken in de Regenboog. Ik heb er veel zin in! En toch vond ik het ook best ingewikkeld om weer te starten, vooral voor ons als gezin. Zoals bekend zijn we deze zomer verhuisd van Amstelveen naar Leiderdorp. En zo’n verhuizing is heftiger dan ik van tevoren had ingeschat. Alles moet je opnieuw ontdekken en uitzoeken. Onze drie kinderen zijn naar nieuwe scholen gegaan. En als moeder zou je zo graag de hele dag als een klein engeltje op de schouder van je kind meereizen, ze willen helpen en beschermen, maar dat gaat helaas niet. Gelukkig is er tegenwoordig de mobiele telefoon, en is de tijd van met een kwartje bellen naar je moeder voorbij. Maar ook die mobiel biedt geen zekerheid. Nog steeds moet je kind zelf naar school fietsen, zelf zijn weg vinden op school, zelf huiswerk maken, zelf vrienden maken en zelf fouten maken. Je kunt elkaar appen als er iets is of als je even iets wilt vragen, je hebt sneller contact, maar je moet elkaar nog steeds loslaten.

Zekerheid hebben over ons bestaan, de zekerheid dat het met onze dierbaren en onszelf goed gaat en blijft gaan, dat is wat we als mens vaak zoeken. Maar die zekerheid valt niet te krijgen, hoe zeer we ook met elkaar verbonden zijn tegenwoordig, en alles kunnen regelen, organiseren en voorspellen. Er zijn veel bijbelse verhalen die gaan over op weg gaan en vertrouwen. Denk maar aan Abraham die op reis ging. Hij luisterde naar de stem van God, die hem opdroeg naar het beloofde land te reizen. Daarvoor moest hij alles achterlaten, zijn woonplaats, zijn familie. Hij ging (samen met Sara, dat gelukkig wel) en vertrouwde op de stem van God die hij had gehoord. Of denk aan het verhaal over de mannen die aan het vissen waren, Jakobus en Johannes, die door Jezus werden geroepen
Ze gingen met hem mee, lieten alles achter: hun levensonderhoud, hun huis, ja zelfs hun vader. Ze gingen op weg omdat ze vertrouwden op Jezus en op het verhaal over God dat hij hun vertelde.

Wat betekent ‘gaan met God’ voor ons? Wat betekent ‘gaan met God’ als je dit seizoen gaat trouwen? Als je naar school gaat of studeert? Of als je oud bent en steeds minder kan? Als je net een kind hebt gekregen? Of als je eenzaam bent, of ziek? Het mooie van onze geloofsgemeenschap is dat we samen de Bijbelse verhalen over twijfel en vertrouwen horen, en dat we gezamenlijk een weg zoeken en gaan met God. Op die manier kunnen we elkaar bemoedigen. Laten we zo vol vertrouwen een mooi en nieuw seizoen tegemoet zien!
Ds. Mirjam Buitenwerf