Het begint weer donker te worden om ons heen, nog even en dan breekt de kortste dag van het jaar weer aan en de winter. Geen jaargetijde waar ik nu echt naar uitkijk, zeker nu niet. Nu het ook op een andere manier donker lijkt te blijven om ons heen. Even licht en lucht in de zomer…. Maar misschien was dat te veel van het goede…. In ieder geval moeten we nu weer op onze tellen passen en lijkt er weinig tot niks veranderd.

Aan de herfst zelf heb ik geen hekel. De bomen die zo mooi verkleuren en dan overal paddenstoelen totdat die door een dik bladerdek bedekt worden. Nee, de vogels horen we niet meer zo uitbundig in de ochtend zingen en de ook de roodborstjes die tot de vroege vogels horen hebben hun liedje verwisseld voor een zacht, maar doordringend tikgeluidje. Wat ze zeer herkenbaar en tussen de kale takken ook zeer zichtbaar maakt. Iets wat ze niet zo waarderen, weet ik. Zodra ze zich bekeken weten wordt er een spiedend oogje op de toeschouwer geworpen, zwijgen ze abrupt om dan ijlings een goed heenkomen te zoeken waar ze voorlopig onzichtbaar zijn.
En ook de spreeuwen met hun prachtige balletten in de lucht. Ik kan het niet anders noemen en dan hoor je ze onderling kwetteren alsof ze zelf ook genieten van die draaien en duiken die ze in de lucht maken met zijn allen. Dat zijn een paar van de prettige dingen van het najaar en het maakt veel goed. De herfst hoort erbij en daarna beginnen we weer opnieuw.

We beginnen straks ook weer opnieuw met het kerkelijk jaar, al moeten we eerst nog door het donker heen, Kerstmis komt. En in het voorjaar, wie weet… misschien weer Pasen gewoon samen bij elkaar. Maar deze rare, donkere tijd heeft ons ook lichtpuntjes gebracht. We begonnen met digitale vieringen en dat riep een creativiteit wakker waar we niet van hadden kunnen dromen. Dat zijn dingen die we niet meer loslaten. We merkten dat mensen de vieringen waardeerden, zo toch nog het gevoel hadden om verbonden te zijn met de Regenboog en met elkaar. En dat willen we zeker vasthouden.
Kerstmis zal anders zijn dan andere jaren, maar we gaan proberen er iets moois van te maken voor elkaar met elkaar. Hoe dan ook, al is het digitaal dit jaar. Kerstmis zal ook dit jaar het licht brengen dat niet doven kan met het Kind voor ons geboren.  “Het volk dat in duisternis loopt, ziet een groot licht. Die wonen in een land van diepe duisternis licht straalt over hen!” (Jes. 9:1)

Willy Hoogendoorn