De Regenboog in het gebouw van het APG

Een stevige delegatie van de Regenboog heeft op 12 maart een bezoek gebracht aan het Apostolisch Genootschap aan de Cesar Franck straat in Leiden. Bij binnenkomst viel al op hoe gastvrij iedereen werd ontvangen. Gastvrouwen zorgden er voor dat we ons snel op ons gemak voelden. Deze bezoeken aan andere kerken hebben tot doel om kennis te maken met de rituelen bij anderen. Het Apostolisch Genootschap karakteriseert zichzelf als een Religieus-humanistische organisatie. Het karakter van de eredienst is dan ook heel anders dan wat wij gewend zijn. Het is heel open en laagdrempelig. De mensen voelen zich direct aangesproken en reageren ook op wat er wordt gezegd. Soms zelfs door het woord te nemen. T.o.v. onze zeer liturgische viering, zouden we het haast ervaren als een gesprek op zondag. De eredienst is gebaseerd op een wekelijks brief die door De Apostel wordt geschreven en rondgestuurd en wordt geleid door een geestelijk verzorger. De brief van die zondag stond in het teken van de jongerenconferentie in Nieuwengein en was ook samen met jongeren opgesteld. Het motto luidde: All Inclusive. Waarbij de term slaat op het gehele leven. Met alle ups en downs. Op vrijdag komen de voorganger en twee of drie mensen bij elkaar om op basis van de weekbrief een eredienst voor te bereiden. De mensen spreken vanuit hun eigen levenservaring en inzichten. Zij sluiten aan op wat er leeft in de gemeenschap en in de samenleving.
De viering werd afgesloten met de “Rondgang”. Een ritueel waarbij elke deelnemer een in wijn gedoopte ouwel kreeg uitgereikt om aan te geven dat hij/zij ook deze week zijn/haar idealen als doel voor het leven ziet.

Na de eredienst hadden we, bij het genot van een kop koffie, een gesprek waarin we met elkaar de ervaringen en beleving van de eredienst uitwisselden. Daarbij kwamen ook thema’s als bron van inspiratie en “verwondering” over het leven aan de orde. Na afloop gaven de leden van het Apostolisch Genootschap aan dat zij heel graag een tegenbezoek zouden willen brengen. Wat wij uiteraard van harte hebben aangenomen.

De rest van de dag had een meer ontspannen karakter. De groep ging op weg naar De la Soul in de Morsstraat waar een voortreffelijke lunch werd genuttigd. Dat was ook wel nodig want het derde onderdeel van de dag was een twee uren durende wandeling door de binnenstad onder de titel: Langs Heilige Huisjes. Ik had me daarvoor verdiept in de geschiedenis van kloosters, kerken en opleidingen van religieuze aard binnen de singels. Hoewel op sommige plaatsen er nauwelijks zichtbare resten over zijn. Maar wie goed keek of er opmerkzaam werd gemaakt zag nog verbazingwekkende gebouwen of restanten van gebouwen staan.  Uit de reacties van de deelnemers maakte ik op dat de wandeling en de bijbehorende verhalen in de smaak vielen.
Al met al mede dankzij het prachtige voorjaarsweer was het een geslaagde dag.
de werkgroep Wijkcontacten
Edo Elstak