Jongen en oud maken samen muziek.

Zondag 1 juli was de primeur. Het splinternieuwe kerkorkest leverde een muzikale bijdrage van formaat aan de zondagse viering van de Regenboog in de Merenwijk.
Swanette Jukema, al jarenlang bij de Regenboog betrokken, lanceerde kort geleden een nieuw initiatief in de oecumenische geloofsgemeenschap in de Merenwijk. Zij riep iedereen die muziek kan maken op om deel te gaan nemen in een kerkorkest.
Jukema: “Hoeveel mensen hebben niet één of ander instrument ooit leren bespelen? Veel mensen die ooit blokfluit of viool leerden, hebben hun instrument nog ergens in huis, maar spelen niet meer. Hartstikke jammer. Alle instrumenten die passen in een “gewoon” orkest zijn van harte welkom, dus ook blokfluiten. Hoe meer, hoe beter!” Na thuis oefenen en één keer repeteren kon men samen als orkest muziek maken.”

Na een oproep op verschillende plekken zijn er zeventien muzikanten gevonden met de belofte dat het om eenvoudige muziekstukken zou gaan. Wilfred van de Wal, vaste organist in de Regenboog betoonde zich meteen actief medestander van Jukema en ging aan de slag om muziekstukken uit te zoeken en te bewerken. De jongste van de deelnemers  is 17 jaar en de oudste ruim 70.
Toen dan het voltallige orkest met violen, altviolen, dwarsfluiten, celli, blokfluiten, piano, orgel en een fagot zich gemeld had, is men bij elkaar gekomen om de muziek te oefenen. Op 1 juli hoorden de kerkgangers de begeleiding van de kerkliederen én werden zij verrast door een eigen bewerking door Van der Wal van “De schilderijententoonstelling” van de componist Modest Mousorgsky. Eenvoudig? Blijkbaar was het voor de uitvoerders goed te doen en het klonk heel goed.

Wordt dit een traditie? “Natuurlijk”, aldus Jukema. “Het is één van de vele kleine wonderen die er ontstaan als mensen samen iets gaan ondernemen en zeker als ze muziek gaan maken. We hebben nu 17 deelnemers, maar we kunnen er nog zeker meer gebruiken. Het volgende optreden van het kerkorkest is gepland in november 2018.“

Er zal de komende tijd nog meer muziek klinken in de Regenboog. Zo staat het Regenboogkoor in de startbokken om op zondag 7 oktober de prachtige gezongen Misa Criolla van Ariel Ramirez uit te voeren.
Door Truus de Haan

Een foto-impressie: