Op zondag 15 oktober 1972 was het dan zover……..de kerkdiensten werden voortaan gehouden in de aula van het nieuwe basisscholencomplex in het hart van de Merenwijk (Valkenpad). En een koor luisterde de viering op. Het was nog maar een “pril” koor, maar er stond nu een echt Koor: het Regenboogkoor (RBK) was geboren.

Eigenlijk was er al een zangkoortje vanaf september 1971 actief. Toen werden de diensten nog in een bouwkeet gehouden, maar het was allemaal nog informeel.

Theo van der Heijden was de man die het koor leidde. Hij was erg muzikaal, maar eigenlijk geen echte dirigent. Dat hinderde niet, het enthousiasme was groot. Twee huidige leden van het koor waren ook toen al lid: Tiny Lagerberg en Willy de Knegt.

Theo van der Heijden heeft het als dirigent volgehouden tot 1977. Er werd al snel een nieuwe dirigent gevonden: Charles Perquin.

In de zeventiger en tachtiger jaren leefde de oecumene volop in heel het land. De Oecumenische Geloofsgemeenschap in de Merenwijk kreeg landelijke bekendheid. Na de in gebruik name van het Kerkelijk Centrum “De Regenboog” in 1979 werden er zelfs IKON-diensten gehouden, die werden uitgezonden op de Nederlandse Televisie. Ook het Regenboogkoor onder leiding van Charles Perquin is toen goed in beeld gekomen.

 

Een heel groot succes was de reis naar Polen (1989). RBK-leden verbleven 5 dagen in Torun. Zij hadden een uitwisseling met het koor van die plaats. Het was een fantastische
ervaring. Het jaar daarop zijn de zangers uit Torun In Leiden geweest.

 

Vele jubilea van de Geloofsgemeenschap en van het koor zijn herdacht. Het 20-jarig jubileum (1992) vierde het koor zeer uitbundig door de opvoering van de “Chippendels”. Een viertal dames uit het koor ging uit de kleren (voor een deel) om het feest nog feestelijker te maken.

De dirigent, Charles Perquin stopte in 1992. Het stokje werd overgenomen door Marja Goudswaard. Zij was al als dirigent verbonden aan het kinderkoor. Onder haar leiding werd het 25-jarig jubileum van het koor in 1997 uitbundig gevierd door de uitvoering van een musical, met aan het orgel Wilfred van der Wal, sinds 1987 onze gevierde organist.

 

Voor het koor was een nieuw orgel zeer welkom. Toen dat zich aandiende, werd er door leden van het koor een boekenmarkt georganiseerd om zo geld bijeen te sprokkelen ten bate van het nieuwe orgel (gebouwd door Forster & Andrew’s, uit Hull in 1875). Het 35-jarig jubileum (2007) werd zo muzikaal toon gezet door de klanken van het nieuwe orgel.

Het koor was Jan van Well niet vergeten. Zij brachten hem in 2008 een bezoek in het Kruisherenklooster te Uden. Het was een warm weerzien.

 

Het 40-jarig jubileum kon niet ongemerkt voorbij gaan (vieren hoort bij het koor). Er werd een lunchconcert gegeven en er was een feestavond voor de koorleden, waarbij ook afscheid genomen werd van Marja Goudswaard als dirigent.

Een nieuwe dirigent diende zich niet zo snel aan. Er werd een sollicitatieprocedure opgezet. Begin 2013 was Peter Scheele de nieuwe man die ons probeerde mooi te laten zingen (stemvormingsoefeningen!!).

 

Zo verstrijken de jaren met zingen, vieren, dagjes uit (de “koordagen”), enz.…. Maar de hoofdtaak bleef en blijft natuurlijk de ondersteuning van de vieringen in ons kerkelijk centrum de Regenboog, meestal 1x per maand. Tijdens Kerst en Pasen zijn het wel drukke dagen voor de koorleden, dan zingt het koor in meerdere vieringen. In de loop der jaren heeft het RBK zo een groot repertoire aan liederen opgebouwd.

 

Het is een hele opsomming van gebeurtenissen van de afgelopen 45 jaar van het RBK. De leden hebben niet stilgezeten,

hebben er iets van gemaakt. Zingen maakt blij en stimuleert tot activiteiten. In 2015 hebben

de koorleden nog een reis naar Utrecht gemaakt. Mooie stad om te bezoeken, de Jacobikerk bezichtigd en aldaar gezongen, onder leiding van onze huidige dirigent Hendrik Vonk. (Peter Scheele was in mei 2014 gestopt vanwege te drukke werkzaamheden).

Elke dirigent heeft zo zijn eigen accenten. Hendrik doet veel aan de zangtechniek en probeert het maximale uit het koor te halen, steeds weer opnieuw. Het is een genot om in het koor te zingen.

Een hoogtepunt vorig jaar was het zingen van de “Misa Criolla” onder de bezielende leiding van Hendrik Vonk. De kerkzaal zat bomvol.

 

Het koor heeft al veel geschiedenis gemaakt. Tiny Lagerberg heeft over al die jaren een uitgebreid fotoverslag gemaakt. Daar kon ik rijkelijk uit putten om dit overzicht op papier te zetten. En lang niet alles is opgeschreven.

45 Jaar zijn nu voorbij en laten we de wens uitspreken dat het RBK nog vele jaren haar zangkunsten mag blijven vertonen ten dienste van onze vieringen.

 

Cor van den Berg – Leiden, oktober 2017