De kerktuin en daarmee het tuinteam heeft het af en toe best moeilijk en zeker dit jaar. De tuin krijgt weinig zon vanwege de twee essen die erin staan. Ze geven veel schaduw en onttrekken ook veel vocht aan de bodem. En dan is er deze zomer weinig regen gevallen en was er de hittegolf! De planten hebben hun best gedaan, maar in dergelijke omstandigheden is het soms lastig het moede (bloem)hoofd niet te laten hangen. We zagen dat helaas gebeuren. Zelfs de margriet, die toch bekend staan als een sterke plant, bloeide niet zo rijk als in vorige jaren.
Maar laten we het van de positieve kant bekijken: een baken in de tuin is natuurlijk onze haan. Een van de weinige gemeentestruiken die we hebben laten staan bij de aanleg van de kerktuin, die Taxus (Taxus baccata). De taxus is een sterke boom, die heel oud kan worden. De bladeren en bessen zijn giftig voor de mens en voor het vee. Vogels kunnen de bessen vrijelijk eten! De boom is veel aangeplant in kerktuinen en kerkhoven. Hij zou staan voor de dood maar ook voor een lang leven. Aanvankelijk een flink uit de kluiten gewassen vrij vormloze struik, is hij in de beginjaren drastisch gesnoeid. Pas wat later is hij door een vaardige Merenwijker in vorm gesnoeid tot de fiere haan die er nu staat en de tuin overziet. De haan is naast de sleutels, het symbool van de apostel Petrus, die het Christelijk geloof, nadat hij Christus aanvankelijk driemaal had verloochend, is blijven verkondigen. Hij kondigt de nieuwe morgen aan, is symbool van de opstanding. Zie ook het haantje op de Palmpasenstok.
Op deze op een zondag genomen foto staat hij trots in het midden van zijn kerktuin. Maar, let ook even op de achtergrond. Dan ziet u een flink aantal Regenbogers op afstand van elkaar aan de zondagse koffie na de dienst op het terras. Fijn dat het weer kon!
Heleen Gombert