Op dit moment bloeien de slaapbollen (Papaver somniferum) familie van de klaproos. Onze papavers zijn lila/paars van kleur. Op de foto ziet u een bloem die net is “opengeklapt”. Wanneer u heel goed kijkt, ziet u dat de eerste hommel  er al in is gekropen! De zaden van de papaver zitten in grote bollen, zoals die u rechts op de foto ziet. Droogt de bol uit, dan worden de zaadjes, wanneer het waait, door kleine gaatjes bovenin de bol uitgestrooid, een soort peperbus eigenlijk. Dat zaad kent u als het maanzaad op de bolletjes van de bakker. Uit het ingedroogde sap van de slaapbol kan opium worden gewonnen. Wij willen liever genieten van de bloemen en de zaadbollen, dus zijn niet van plan daarmee aan de gang te gaan.

In het wit/gele vak trekt het moederkruid ( Tanacetum parthenium) de aandacht. Een soort klein margrietje met witte lintbloemen en heel kleine gele buisbloempjes. De plant zou heilzaam werken bij kraamvrouwenkoorts.

Ernaast bloeit het Sint Janskruid (Hypericum perforatum) met bescheiden gele bloemetjes. Die hebben een bijzondere eigenschap: wanneer u zo’n geel bloemetje in uw hand fijnwrijft, ontstaat een donkerrode vlek. U begrijpt het misschien al: het bloed van de door Herodes onthoofde  Johannes de Doper, waar de plant zijn naam aan dankt. Ook hier zou weer sprake zijn van geneeskrachtige, wond helende werking.
Heleen Gombert