Heleen Swart, beeldend kunstenaar
Ik ben opgeleid door de Leidse kunstenaars Peter Duivenvoorden, Christiaan van Tol, Saskia Masselink en Marijke Verhoef en door de inmiddels overleden Hagenaar Ad Kroese. Het kunstenaarscollectief Instock te Oegstgeest was voor mij jarenlang een inspirerende omgeving.
Aanvankelijk schilderde ik vooral figuratief, daarna veelal abstract. Later dienden allerlei mengvormen zich aan met zowel figuraties als abstracties. Voor mij is het plezierig om me niet te hoeven bekommeren om stijlen, stromingen, theorieën en betekenis. Ik probeer mijn eigen gevoelens en verwachtingen in het schilderen te verwezenlijken.
Ik laat me vaak leiden door mijn intuïtie of door een beeld dat me verrast. Dat beeld kan een voorwerp of een vorm in de natuur zijn, maar ook een beeltenis dat ik toevallig tegenkom, bijvoorbeeld op reis. Ik zoek in mijn werk naar een nieuwe werkelijkheid, die ik meestal vind na lang zoeken. Bij mij is een schilderij dus niet zo maar af.
Ik heb vooral gewerkt met olieverf en acryl. Daarnaast is gebruik gemaakt van aquarel, gouache, oliekrijt, kleurpotloden, Oost-Indische inkt en pastel.
Ben je geïnteresseerd in mijn werk, neem dan contact op.
Heleen Swart, Leiden
heleenswart@ziggo.nl
06-28342150