Sinds enige tijd ben ik namens onze kerk als ouderling lid van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leiden (PGL). Het leek mij leuk om u daar iets over te vertellen. Soms lijkt dat bestuurswerk saai of ingewikkeld, maar het levert ook zoveel op! Ik ga altijd met plezier naar de vergaderingen, ook al zijn er soms best lastige onderwerpen. Ik geniet vooral van alle energie die in de Protestantse mede-kerken in Leiden opborrelt. We hebben net Pinksteren gevierd en binnen de PGL voel je “de Geest” de kerken verenigen. Dat uit zich in toenemende mate in een gedeelde verantwoordelijkheid en de drang om samen met elkaar in Leiden te “staan” voor ons geloof en nieuwe initiatieven op te pakken.
Zo was er recent een evaluatie van het beleidsplan. Dat klinkt misschien niet boeiend, maar was het zeker wel. Ik heb genoten van de manier waarop alle kerken vanuit hun “eigenheid” steeds meer samen oppakken. Als ik u wat initiatieven noem, dan herkent u het vast:

  • Gezamenlijke Taizé vieringen in Zuidwest
  • Adventsproject
  • Praktische tips voor de geloofsgemeen-schappen in coronatijden. Die praktische tips

hebben we als Algemene Kerkenraad ook meteen zelf in de praktijk gebracht. Online vergaderen, het was even wennen. Maar ik was verbaasd over de souplesse waarmee iedereen zich aanpaste en met allerlei apparaten en systemen toch goed (en lekker kort…) kon vergaderen. En net zoals wij een bijzondere geloofsgemeenschap zijn, voelen ook de andere Protestantse kerken in Leiden zich bijzonder. Mijn bestuurswerk maakt voor mij het geloofsleven in Leiden meer zichtbaar. Ik ben trots en dankbaar hoe wij als Regenbogers ons geloof in onze wijk vormgeven. En het zal u niet verrassen, ik ben ook dankbaar voor onze verbinding met de “moederkerken” en dat ik daar zelf een bescheiden rol in mag vervullen. Als u er nog meer over wilt weten of over mijn bestuurlijke rol, dan kunt u altijd even contact met mij opnemen.

Swanette Jukema