De Regenboog is een Groene Kerk dat wil zeggen een kerk die op allerlei manieren vormgeeft aan duurzaamheid. Het gaat daarbij vaak vooral over maatregelen aan de binnenkant van de kerk, maar De Regenboog heeft aan de buitenkant ook een groene uitstraling: een Kerktuin!
Kort wat over de geschiedenis daarvan. Woest en leeg was het stukje grond aan de park kant van de Regenboog niet. Er groeiden wat verwaarloosde struiken die eens per jaar door de gemeente rigoureus werden “gesnoeid” en er lag vooral heel veel zwerfvuil. Geen gezicht, vond een aantal leden van de Regenboog. Rond 2011 ontstond het plan om er een kerktuin te scheppen. Een plan dat paste in het streven om als geloofsgemeenschap meer naar buiten te treden, zichtbaar te zijn in de wijk. Toestemming van de gemeente Leiden was er al snel en toen begon het grote ontginnen. Dagenlang is er met man, vrouw en macht gespit. Vele kilo’s bouwafval bleken in de grond te zitten, die bovendien ook flink verbeterd moest worden met compost en tuinaarde.
Daarna begon het echte tuinierswerk: de beplanting. Maar hoe aan de nodige planten te komen? Dat bleek geen enkel probleem: uit alle hoeken van de Merenwijk kregen we planten aangeboden van mensen die zich bij de Kerktuin betrokken voelden. Velen kwamen met stekjes van planten uit eigen tuin. Ieder jaar krijgen we een flinke krat bollen van een kweker uit Katwijk. In het voorjaar is de tuin dan een geurende kleine Keukenhof! Er hoeft vrijwel niets te worden aangekocht.
Vanaf het begin was het de bedoeling om een echte “Kerktuin” te maken. U vindt er dan ook veel planten die in de bijbel voorkomen of waaraan Bijbelse legenden zijn verbonden zoals Salomonszegel, Sleutelbloem, Lievevrouwebedstro en Mariatranen.
In de ruim 10 jaar dat de tuin nu bestaat, is een klein paradijsje ontstaan.
Op de foto’s die hier in de Regenboog hangen, ziet u bloemen in de Kerktuin in prachtkleed.