Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zamelt de milieugroep van de Regenboog elke maand papier in bij de container voor de Regenboog. De hoeveelheid opgehaald papier is in de loop van de tijd behoorlijk afgenomen: van 50 ton papier in 2004 naar 24 ton in 2017. Oud papier is nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten van de inzameling (ook oud ijzer en kleding zijn welkom), dus het resultaat wordt steeds minder. Zoals wellicht bekend is, heeft de gemeente plannen om voor het oud papier bij elke woning een minicontainer te plaatsen. Dit voornemen is een onderdeel van het totale afvalbeleid van de stad, dat gaat over de periode van 2018 tot 2022. De doelstellingen voor de komende beleidsperiode zijn de daling van het restafval en een hoger rendement van afvalscheiding. Op 1 en 22 februari as. zullen de plannen nader besproken worden in de raadscommissie en het ziet er naar uit dat de plannen door zullen gaan. Als het allemaal gaat zoals het er nu naar uitziet, zal dit betekenen dat onze milieugroep nu aan haar laatste seizoen bezig is.
Maar op dit moment zijn we nog actief: Inmiddels is de opbrengst van 2016 verdeeld in samenspraak met de geloofsgemeenschap (gevraagd is om goede doelen aan te reiken), waarbij de AKM als eindverantwoordelijke, de uiteindelijke beslissing over de toekenning heeft genomen. Uitgangspunt hierbij is geweest dat een derde van de opbrengst direct ten goede komt aan de geloofsgemeenschap en twee derde wordt toegekend aan externe doelen.
De opbrengst van 2016 was 1520 euro. Hiervan is 500 euro bestemd voor de organisten. Wij willen op deze manier onze waardering voor hun bijdrage aan de vieringen kracht bij zetten. Naar de Stichting Vivir Juntos (het werk van Astrid Delleman) gaat 326 euro, de Stichting Leiden Helpt en de Stichting Babyspullen krijgen ieder 245 euro en de Stichting VivaSahel ontvangt 204 euro. Wij zullen dit ook communiceren op de eerstvolgende inzameldag in februari, zodat onze gevers ook geïnformeerd zijn. De ontvangers hebben verheugd gereageerd op de giften!
Wij staan voor een nieuwe uitdaging: op welke wijze kunnen wij present zijn in de wijk als de milieugroep verdwijnt? Uit onderzoek blijkt namelijk dat zeker randkerkelijken zich via onze inzameling verbonden voelen met de kerk. En op welke wijze gaan wij de inzameling voor de voedselbank voortzetten? Misschien is het mogelijk om via de Groene Kerk activiteiten op dit gebied te ontwikkelen? Suggesties en ideeën zijn meer dan welkom!
De komende maanden is de vertrouwde container dus nog aanwezig en de besteding van de opbrengst van 2017 komt ook nog aan bod. We houden u op de hoogte!
Hartelijke groeten, namens de AKM,
Cecile Werner, cluster omzien naar elkaar.