Met trots kan ik, Willy Menken (AKM) u melden dat de Oecumenische Geloofsgemeenschap wederom, net als 10 jaar geleden bij de start, ondertekenaar is van de Charter of Compassion, oftewel het Handvest van Compassie, waaronder de stad Leiden en 80 andere organisaties op 12 november, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis, hun handtekening hebben gezet. Marleen Damen, loco burgemeester van de stad Leiden, heeft de website feestelijk geopend voor dit platvorm.

Dit handvest (lees hier de volledige tekst) is 10 jaar geleden opgesteld door mensen uit de hele wereld, mede door rabbijn Awraham Soetendorp, rabbijn van een liberaal Joodse Gemeente. Hij geeft in zijn toespraak op 12 november in het stadhuis van Leiden aan, dat Compassie een kwestie is van volhouden, hij bedankt Leiden voor het geven van vleugels aan deze charter! Er is kracht voor nodig om de mens boven zichzelf te laten uitstijgen. Hij geeft ook aan dat geen enkele uitleg van de Schrift aanleiding kan zijn tot aanzet van geweld. Op de internationale site voor Charter of Compassion staat zijn citaat:
“Compassion is not hereditable. It can and therefore must be taught. The teaching of compassion, the exercise of the soul, will open the heart. And then nothing will be impossible.” ~ Rabbi Awraham Soetendorp.
Ook Marilyn Turkovich, al 10 jaar directeur van de internationale charter for compassion in Seattle (VS), speciaal naar Leiden gekomen,  geeft in haar toespraak aan dat wij verantwoordelijkheid hebben naar de volgende generaties en dat het belangrijkste is dat we in beweging blijven. Ook zij bedankt Leiden hartelijk en meldt dat er in de wereld al 440 steden zijn die compassiesteden zijn, in Nederland zijn dit Rotterdam, Amsterdam, Zoetermeer, Groningen, Apeldoorn en Nijmegen.

De tekst waarmee onze Oecumenische Geloofsgemeenschap heeft getekend is:

“Zo veelkleurig als De Regenboog, de naam van onze kerk en oecumenische geloofsgemeenschap, zo willen wij ook naar de wereld om ons heen kijken. Wij ondertekenen van harte het handvest van compassie mee, omdat wij ons in liefde willen verbinden met alle mensen dichtbij en veraf.
Willy Menken