Op 24 maart was ik te vinden in de Regenboog. Tijdens de dienst kreeg ik de tijd kort iets te vertellen over het werk in Juigalpa, aan de hand van wat dia’s op de beamer. En na de dienst was er ruimte voor meer informatie en het beantwoorden van vragen. De kern van de boodschap was dat we samen een verschil maken, in Juigalpa! Want het praktische werk bestaat niet zonder financiële ondersteuning.
Zelfs de collecte van de dienst was bestemd voor het werk in Juigalpa, met als doel meer

stimuleringsmaterialen te kunnen kopen, met behulp van een fysiotherapeute van het ziekenhuis in Juigalpa. Dit alles vanuit de wens om de huisbewoners nog breder te kunnen stimuleren in hun ontwikkeling.
Bijzonder was dat de dienst een Spaans tintje kreeg door de Spaanstalige muziek die het koor had ingestudeerd.

Doel van de collecte
Er wonen mensen in het gemeenschapshuis die al jaren geen stimulatie hebben ontvangen. Ze hebben moeite met bewegen en het gebruiken van hun grove en fijne motoriek, hebben zwakke mond en gezichtsspieren. Daarom zijn er elke dag momenten van stimulering voor elke huisgenoot, afhankelijk van hun behoeften. En er wordt gewerkt met de supervisie van een fysiotherapeut uit het ziekenhuis, die 1x per maand komt om de vooruitgang te zien en nieuwe oefeningen te begeleiden.

Om wat voorbeelden te noemen: Loyda kon eerst nog niet van een stoeprand af zonder stevig vastgehouden te worden. Inmiddels kan ze diverse keren de trap die we in huis hebben, zonder ondersteuning van ons aflopen. Door de massages die Daniel dagelijks op zijn gezicht krijgt, is het laten lopen van speeksel uit zijn mond aanzienlijk afgenomen. Loyda kon eerst niet met een vork eten, nu dus wel. En zo zijn er meer kleine vooruitgangen die meer welzijn geven aan het leven van de huisgenoten omdat ze zich soepeler kunnen bewegen.

Om op een comfortabelere manier te werken, willen we een revalidatiekamer starten in de garage van het huis (we hebben geen auto, en benutten elke plek in huis die we kunnen), waar mensen met en zonder supervisie oefeningen kunnen doen om hun fysieke en motorische conditie te verbeteren. Met de collecte is er geld voor de aanschaf van: een
Bobath bal; exercise mat; stress ballen; 5 massage ballen; multi-funcioneel speelhuisje; handringen; gevoelige borstel. Alles wat we ons momenteel wensen!! Wat een mooi cadeau. Hartelijk dank.

Tot slot
Langs deze weg nogmaals dank voor de belangstelling in het werk van de stichting Ruach in Juigalpa, wat er gaande is in het gemeenschapshuis en in de activiteitenclub. Ook voor de morele en/of financiële ondersteuning die jullie hebben gegeven( in de loop der tijd) en geven! We maken het samen waar, een verschil te maken voor mensen met een intellectuele beperking.

Astrid Delleman