Het vertalen van de Nashvilleverklaring in het Nederlands heeft tal van reacties opgeroepen. Een daarvan heeft me zeer geraakt. Op facebook, twitter, instagram e.d. ging deze tekst rond – zie de foto.

De foto is gemaakt bij de St. George Kathedraal in Kaapstad, maar de tekst komt aanvankelijk uit Coventry in Engeland. Die hebben bovenstaand WELCOME prominent op hun website staan.De tekst raakt me, omdat ik besef hoe moeilijk het is om echt open te staan voor mensen die anders zijn. Eigenlijk ook, hoe moeilijk het is om open te staan voor mijn eigen beperkingen,mijn stomme gedoe. Een (negatief) oordeel over anderen is zo snel gemaakt – en dat zegt vaak meer over mezelf dan over die ander. In de spiegel kijken, naar mijn eigen twijfels, on/geloof, on/zekerheden – dat leert me uiteindelijk om ook anderen die anders zijn welkom te heten. Deel te zijn van de open gemeenschap van de Regenboog helpt mij daar enorMisschien kunnen we er samen iets mee: hoe kleurrijk is de Regenboog?

Hieronder de vertaling.
WELKOM !We verwelkomen hier speciaal mensen die alleen zijn, getrouwd, gescheiden, weduwe of weduwnaar, hetero, homo, in de war, welgesteld of platzak. We heten vooral huilende baby’s en uitgelaten peuters welkom.

We heten je welkom, of je nu kunt zingen als Pavarotti of een beetje voor jezelf uit bromt. Je bent welkom als je alleen maar even langs komt, net wakker bent, of direct uit de gevangenis komt. Het maakt niet uit of je meer Christelijk bent dan de aartsbisschop van Canterbury, of dat je 10 jaar geleden voor het laatst met Kerst naar de kerk kwam.
Een speciaal welkom voor mensen ouder dan 60 maar nog lang niet volwassen, en voor tieners die te snel volwassen worden. We verwelkomen fitnessclub-moeders, voetbalvaders, ploeterende kunstenaars, bomenknuffelaars, café latte slurpers, vegetariërs, junk-food eters. Welkom zijn mensen die herstellen of mensen die nog verslaafd zijn. Je bent welkom als je problemen hebt, in de rotzooi zit, of wanneer je ‘georganiseerde religie’ maar stom vindt.(Wij houden daar trouwens ook niet zoveel van!)
Wie denkt dat de aarde plat is, is hier welkom, wie te hard werkt, wie niet werkt, wie niet kan schrijven, of wie hier komt omdat je oma zo graag naar deze Kathedraal wilde gaan.
Je bent welkom met je tattoos, je piercing, met allebei of zonder. Een speciaal welkom voor wie op dit moment wel een gebed kunnen gebruiken, bij wie godsdienst in z’n jeugd door de strot is geduwd, maar ook degenen die verdwaalden op de rondweg en hier per ongeluk terecht kwamen. We verwelkomen pelgrims, toeristen, zoekers, twijfelaars… en jou!
Pieter Schrijnen