Dit lijkt een wiskundige formule, maar dat is het niet. Het is eigenlijk heel simpel, maar je moet het effe weten. Zoals altijd met laptops (en elk ander elektrisch apparaat), die dingen doen het niet meer op dat ene moment dat je het echt nodig hebt. Op een maandagavond rond 19:00 uur stopt mijn mousepad ermee. Dat is dat vierkante vlak onder je toetsenbord waarmee je de cursor kan bewegen. Verstandige mensen schaffen om ergonomische redenen een externe muis aan, ik niet. Ik roei altijd met de riemen die je hebt. Maar als je cursor niet meer beweegt, kan je niet meer roeien en ik moest écht iets afmaken. Ik ben nog snel naar een winkel in Den Haag gereden (iets met ‘koud blauw’…) om een muis aan te schaffen. Eenmaal thuis aangekomen, muis in de USB-poort en jawel, probleem opgelost.
Dat wil zeggen, de week erna kreeg mijn externe muis ook kuren en was het probleem weer terug. Op kantoor heb ik iemand aan het werk gezet om de reservelaptop aan te slingeren. Ik ben naar ons kantoor in Dordrecht gereden, om te constateren dat die nog niet klaar was. Op de terugweg was de A16 vanwege een ongeluk afgesloten, dus heb die dag netto drie uur in de auto gezeten…voor niets.
Ik zat daarover te mopperen tegen een collega, die vervolgens over mijn mousepad opmerkt ‘O, maar daar heb je een toetscombinatie voor’…. Lezerstip: heb je een Satellite Pro van Dynabook, als je mousepad het ineens niet meer doet, zie titel…

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Als organist heb je dat ook wel eens: ‘Het is eigenlijk heel simpel, maar je moet het effe weten’.
Zo ben ik vorig jaar ingevallen in de Vredeskerk, de sleutel zat in het orgel, je draait het sleuteltje om…helemaal niks. Toch maar de zieke organist wakker gebeld, die aangaf dat je eerst even moet duwen (toch zeker één centimeter) en dan pas draaien. Typisch Fn + F5 moment.

Of je wordt gevraagd om in de Nieuwe Kerk te Den Haag een feestje van het Ministerie van Financiën op te luisteren. Tijdens het verkennen van het orgel kon ik iets niet meteen vinden. Het heeft drie klavieren, maar de registers van het bovenste klavier kon ik niet vinden. Links gekeken, rechts gekeken, zelfs achter me gekeken… totdat de gastvrouw aan mij vroeg ‘waar zijn die knoppen boven je eigenlijk voor?’ Ahum, dat krijg je als je toch impressed bent door een groot orgel waar je op ‘mag’ spelen…

(Orgel Nieuwe Kerk te Den Haag) Of je werkt mee aan een uitvoering van Andriessens Missa Sponsa Christi in Brugge en merkt op tegen de plaatselijke organist dat de toonsoort ‘B majeur’ niet zo lekker klinkt en dat het orgel wel eens gestemd zou moeten worden. Waarop deze organist (achteraf terecht) een tikkeltje gepikeerd opmerkt ‘dit ís de stemming’… (voor de liefhebber: ‘Werckmeister III’, waarbij bepaalde toonsoorten veel zuiverder klinken en bepaalde toonsoorten ehhh niet zo zuiver). Affin, het kwartje viel en we hebben hier een gevalletje Fn + F5.

Of we zingen nu één keer het projectlied ‘veertig dagen duurt de reis’ (NLB 539), maar u zet (ja, u allen bent de schuldige) een tweede keer in. Ik heb tijdens de vermeende herhaling nogmaals mijn instructies bekeken (uitkomst: één keer); nogmaals de melodie bestudeerd, maar aan het eind geen dubbele punt die een herhaling aangeeft aangetroffen (conclusie: toch echt één herhaal één keer). Voor u een situatie Fn + F5, voor mij Control Alt Delete.

Of je wil voor de eerste keer de klep van het Willis-orgel in de Hooglandse kerk openen… geen idee hoe. Geen beweging in te krijgen. Uiteindelijk wees iemand mij erop dat je ‘gewoon’ de lessenaar omhoog kan klappen, waardoor je vervolgens de klep wel in beweging kan brengen. Tsja, dit lijkt me wel een goed moment dat ik mijn klep maar weer sluit.
Aan het Beamteam: gelieve vorengenoemde toetscombinatie bij voorkeur niet tijdens de viering uit te proberen.