Steeds meer wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering die gaande is. Berichten van veraf over extreme regenval, stormen en kou komen veel voor in de nieuwsberichten. Tijdens dit schrijven het volgende bericht op een radiozender: in de Zwitserse en Franse Alpen is extreem veel sneeuw gevallen. In Val Thorens, een wintersportgebied, is meer dan een meter sneeuw gevallen op het pakket dat er al lag. Vanwege groot lawinegevaar voor wintersporters wordt geadviseerd binnen te blijven. Ook in ons kleine Nederlandje ontkomen we niet aan de gevolgen van de klimaatverandering.

De seizoenen lijken wat te veranderen. De afgelopen winters zijn een stuk milder geworden en veelal ook natter. De gemiddelde jaartemperatuur loopt op. Ook komen er opvallend veel hoosbuien voor. Het verwerken door de waterschappen van deze extreme hoeveelheid water die in korte tijd naar beneden komt, wordt moeilijker. Hierbij wordt steeds vaker gekeken naar de individuele huishoudens om hun steentje bij te dragen. Eigenlijk moet in dit geval het spreekwoord wat aangepast worden. Er moeten meer steentjes worden weggedragen. Weggedragen, zodat er meer ruimte komt voor aarde, begroeiing en hemelwater afvoer. De huidige trend is om “prachtige” grijze steenvlakken te creëren met daarop potten om wat groen in de tuin te behouden. Dit bemoeilijkt het opvangen en verwerken van deze hoosbuien behoorlijk.

We staan aan het begin van het jaar 2018. Veelal een periode waarin plannen voor het net begonnen jaar worden gemaakt. In het vroege voorjaar de tuin aanpakken!! Schoonmaken en opnieuw inrichten. Een geweldig idee om dan direct de tuin te vergroenen! Weg met de grijze vlakte!!
Groene kerk
Jan Vis