Scratchorkest
Dat in een kerkzaal muziek klinkt is niet vreemd. Maar heel bijzonder is het als een 40-tal (voor elkaar onbekende) musici op een zaterdag bijeen komen om onder de bekwame en inspirerende leiding van dirigent Hendrik Jan Brethouwer samen een orkest te vormen. Overdag oefenden ze op het repertoire om dat diezelfde avond ten gehore te brengen. Vele belangstellenden stroomden ’s avonds toe naar het scratchconcert en uit het programma viel al op te maken dat het een boeiende avond zou worden. Het orkest opende met het Europees Volkslied uit de 9e symfonie van Beethoven. Verder speelden ze onder andere de Danse macabre van Saint-Saëns
gebaseerd op het gedicht “De Dodendans” van Henri Cazalis en werd afgesloten met de Moldau (Vitava) uit Má Vlast van Smetana. Het enthousiaste publiek bedankte het orkest met een luid applaus.
Maar niet alleen het orkest speelde op deze avond. Hun optreden werd afgewisseld met een keur aan solisten die deze scratchuitvoering zo gevarieerd maakten. Herman Gombert en Ingrid Weitenberg speelden Sonatine nr. 1 van Franz Schubert. Die lustige Witwe van Franz Lehár werd gevoelig vertolkt door Ines Voets. Ze werd begeleid door Irene Swen aan de piano. Michiel Ras speelde heel knap Troika van Rodian Shchedrin een compositie die oorspronkelijk voor piano bedoeld is. Lucia Swarts begeleidde op de piano Jetske Wiegers die Who Am I van Leonard Bernstein zong. Corine Knoester speelde een improvisatie op de Marche Funèbre van Chopin. Zij droeg haar spel op aan de onlangs overleden pastor Jan van Well. Bärbel Nieuwenburg zong begeleid door Ingrid Weitenberg aan de piano Lob der Faulheid van Haydn en samen met Ines Voets Barcarolle een duet van Offenbach. Het blaaskwintet Osger sloot de voorstelling van solisten af met Blaaskwintet in F dur. Op. 56, Nr. 3 van Danzi.
Er was een woord van dank en een bloemetje voor de inspanningen van de organisatoren van deze dag Irene Swen en John Boon. Alle musici kregen een mooie roos. Na afloop was er gelegenheid samen het glas te heffen en ervaringen uit te wisselen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Het Scratchconcert was een van de activiteiten uit het Jubileumprogramma van de Regenboog. Een jubileum dat de Regenboog niet alleen wil vieren met de eigen gelederen, maar waarbij zij ook mensen van buiten wil betrekken. Dat is goed gelukt. Een derde van de musici kwam uit de Regenboog en de anderen uit omliggende gemeenten.
Frances Verhaar
foto’s Frans Voets