Zes jaar geleden begonnen we te dromen, om iets te beginnen in Juigalpa, Nicaragua om het leven van mensen met een intellectuele beperking, van 15 jaar en ouder te veranderen
Hier nog steeds een vergeten groep, waar weinig voorzieningen voor zijn, evenmin voor hun familieleden ter ondersteuning van de zorg die deze mensen vragen. We vormden een kleine groep mensen om elkaar te ontmoeten en te bespreken wat we wilden: hoe, waarom, met wie…
Vier jaar geleden, in mei 2016, zijn we gestart met een pilot activiteitenclub, om activiteiten te organiseren voor een kleine groep deelnemers met beperkingen: om piñata’s te maken, in een tuintje te werken, te tekenen, muziek te maken en zo de talenten van een ieder te stimuleren.
En in augustus van hetzelfde jaar zijn we begonnen met het gemeenschapshuis. We startten met drie kernleden: Loyda, Daniel en Jonathan. Elk jaar kwamen er nieuwe leden bij. Eerst Miguel. In december 2019 Manuel en zus Maria Elena. Rommel mei 2020.  En nu zitten we vol met deze 7 kernleden en twee inwonende krachten voor de verzorging, inclusief mijzelf. Een idee overgenomen van de internationale Ark gemeenschap.

We hebben nog niet al onze dromen vervuld. Maar we doen goed werk en zijn nog in volle ontwikkeling. Dus op 26 augustus vierden we het 4-jarig bestaan van onze Stichting! Dit jaar in, helaas, COVID-19 gedwongen isolatie. Dus niet zoals andere jaren dat we buren, vrienden en andere betrokkenen uitnodigden voor een bijeenkomst in het gemeenschapshuis om gezamenlijk onze zegeningen te vieren.
Met alle mensen in het huis hebben we het natuurlijk wel gevierd: met taart, pizza en ijs. Ook hebben we wat producten die onze huisgenoten maken, op straat verkocht, met name om ons werk en de doelgroep onder de aandacht te brengen. Bewustwording kweken is een wezenlijk onderdeel van ons werk. Het werken aan een ´inclusieve´ wereld!

Alhoewel onze verjaardag voorbij is, wil ik als nog onze kaart met u delen en onze dank uitspreken dat u bij ons werk betrokken bent. Omdat wíj in Juigalpa, en u/de Regenboog gemeenschap met financiële en morele steun, samen het verschil maken voor mensen met een intellectuele beperking; en voor de samenleving in het algemeen.volgens de officiële cijfers van het Ministerie van gezondheidszorg zijn er tot nu toe 4311 mensen die besmet zijn geweest/ zijn en zijn er tot nu toe 133 overleden aan het virus. Alleen het ministerie heeft het recht om de tests uit te voeren, om te zien of je het virus hebt. En veel wordt er niet getest. Dus wat niet weet… Daarbij is het een feit dat de mensen die overleden zijn aan longontsteking, drastisch verdubbeld zijn de laatste tijd. Volgens de cijfers van een onafhankelijk observatie-orgaan zijn er 9822 besmettingen tot nu toe en 2652 overledenen. Dus de cijfers blijven uit elkaar lopen.

Het feit dat de regering een lening van het BID (Banco Interamericano de Desarrollo) heeft aangevraagd om alsnog een antwoord te geven op de pandemie van het virus geeft aan dat ze, beter laat dan nooit, geleidelijk aan van koers veranderen. En deze lening is alleen toegezegd onder strenge controle, dat het geld gebruikt wordt waarvoor het is aangevraagd.
Ook is het bijzonder dat de regering zulke hoge eisen stelt aan de vliegtuigmaatschappijen, die te maken hebben met maatregelen i.v.m. het virus. Met als gevolg dat die voortdurend hun datum van vluchten naar Nicaragua verschuiven. Tot september zullen er in ieder geval geen internationale vluchten zijn naar en vanaf het vliegveld in Managua.

Dat het de laatste tijd wat rustiger is en ik in mijn omgeving minder hoor van mensen die ziek zijn met symptomen die lijken op het coronavirus, is een feit. Maar dat het in Nicaragua onder controle is, zou ik niet durven zeggen. En het is afwachten wat de gevolgen zijn van de bijeenkomsten van de afgelopen week. Want de feesten in Juigalpa waren slechts een onderdeel van de 3100 activiteiten die door de gemeenten en regering werden georganiseerd en gestimuleerd de afgelopen dagen in het gehele land (bron: La Prensa, 18/8). Over twee weken, de zogenaamde besmettingsperiode, weten we meer.

Astrid Delleman
ajdelleman@zonnet.nl
meer info zie: www.vivirjuntos.org