Internationale vrouwendag 2018
Heldinnen van alledag… dat zijn wij vrouwen allemaal…
Het vrouwenleven kent veel ups maar ook veel downs. Vrouwen zijn meesteressen in het volharden, veelal ten koste van zichzelf. Hoe we het ook wenden of keren, er komt een moment dat het nodig is de situatie te doorbreken. Of het nu stoppen met roken is, of eenzaamheid doorbreken, in je troep blijven steken, niet aangenomen worden terwijl je je suf solliciteert, of je schulden niet kunnen betalen, vast blijven zitten in een depressie, het niet kunnen omgaan met het verlies van een geliefde of het niet kunnen ontsnappen aan huiselijk geweld. Er is een moment dat het niet langer gaat en je weet dat je zelf die keuze kunt en moet maken. Daar is heel veel MOED voor nodig en dan helpt het als je weet dat je niet de enige bent… Daarom dit jaar negen workshops waar heldinnenmoed voor nodig is en waar je er deze middag twee van kunt bijwonen:

  1. Rookvrij! Ook iets voor mij?
  2. Huiselijk geweld…stopt niet vanzelf – Quiz je sterk!
  3. De heldin in elke moeder
  4. Vrouwen over de streep
  5. De innerlijke krachtbron
  6. Ontspanning door Inspanning
  7. Veerkracht bij verlies
  8. Ontspul en krijg een opgeruimd huis
  9. Vergeven begint bij jezelf

Verder: informatie en ontmoeting, een ervaringsverhaal door Mobiel Theater Geurend Hooi, een hapje en drankje en swingende muziek van het Ronald Snijders trio.
Zondag 11 maart van 13:00 – 17:30 uur
in het Stadhuis van Leiden  (ingang Breestraat)
Toegang € 2,50, dresscode: feestelijk!
Info: vrouwendag Leiden of de Bakkerij

Geen paasbroden dit jaar
We naderen Pasen en misschien wilt u, net als vorig jaar, bij uw paasontbijt genieten een paasbrood van De Bakkerij? Helaas gaat dat niet: dit jaar worden er geen paasbroden gebakken en verkocht ten bate van het diaconale werk in De Bakkerij. We hebben afgesproken de Paasbrodenactie om het jaar te houden dus volgend jaar, 2019, zijn er hopelijk weer paasbroden!

Jaarplan 2018 van de Bakkerij
In november verscheen het Jaarplan 2018 van Diaconaal Centrum De Bakkerij. Een beknopt overzicht van de activiteiten in en vanuit het interkerkelijk hulpverleningscentrum aan de Oude Rijn die dit jaar in de planning staan. Naast alle projecten en manifestaties waar het diaconaal centrum in het nieuwe jaar haar schouders onder wil zetten is er in het nieuwe jaarplan ook extra aandacht voor de unieke wijze waarop in het gebouw van De Bakkerij ruim twintig organisaties en projecten onderdak vinden en op informele wijze elkaars werk ondersteunen en versterken.

Het Jaarplan met als motto ‘Een warm nest voor bevlogen mensen’ biedt een kleurrijk en informatief kijkje in de keuken van De Bakkerij. U vindt het op de website

Avondsmaalsproject: laatste kans
De komende weken heeft u de laatste kans om bij te dragen aan het huidige Avondmaals-project. Met Pasen start er immers een nieuw project voor een nieuw doel.
Om het geheugen even op te frissen: het lopende Avondmaalsproject ‘Voor moeder en kind in Nederland en Sri Lanka’ zamelt geld in voor twee doelen. In Nederland gaat het om de landelijke Stichting Babyspullen, die babypakketten uitgeeft aan kraamvrouwen die moeten leven van een minimum (onder andere via De Goemoers in De Bakkerij).
Wat betreft Sri Lanka gaat het om de Stichting SVHO-Support die geld inzamelt voor moeder- en- kind-bedden in het ziekenhuis in Ragama, zodat moeders bij hun pas geopereerde kind kunnen slapen.
U kunt nog bijdragen via rekening NL 46 INGB 0000 097065, t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Leiden, o.v.v. Voor moeder en kind.

Nieuwe projectmedewerkers bij M25
Hoi! Op de foto zie je het nieuwe team van M25 Leiden! Wij zijn Yiri Bloemkolk en Carijn Westeneng en vanaf februari hebben wij het stokje overgenomen van Tamara Breton. Laten we ons eerst maar even voorstellen:
‘Mijn naam is Yiri Bloemkolk en sinds kort afgestudeerd Toegepast Psycholoog. Sinds november vorig jaar ben ik werkzaam bij De Bakkerij Leiden. Ik werk samen met Carijn bij jongerenproject M25 Leiden en dit doe ik met veel plezier. Ook ben ik werkzaam geweest bij het project Op de Kook toe!’

‘En ik ben Carijn Westeneng. Opgegroeid in Leiden, afgestudeerd Godsdienst Pastoraal Werker en nu, na zeven jaar in Utrecht te hebben gewoond, sinds een jaar weer terug in Leiden. En dat bevalt me heel erg goed! Hier mag ik vanaf april 2017 bij De Bakkerij werken, eerst bij Oma gaat op stap en nu mag ik M25 daaraan toevoegen!’

We hebben de laatste maanden al een beetje meegedraaid en hebben ook al wat nieuwe plannen bedacht! In maart hebben we meteen onze vuurdoop… twee stageweken. Een voor het Kalsbeek College in Woerden, waarvoor we een ontmoetingsmaaltijd aan het organiseren zijn voor de oud bewoners van de noodopvang in samenwerking met de Marekerk. En twee weken later een stageweek voor het Teylingen College in Noordwijkerhout. Wij hebben er in ieder geval zin in!