Met dit artikel wil ik met u kijken naar de laatste week van de Veertigdagentijd, de Goede Week. Een week vol van mysterie en sterke liturgie.

Palmzondag
De Goede Week kent 8 dagen, van Palmzondag t/m Pasen. In de katholieke kerk zijn eeuwen lang alle vier de lijdensverhalen uit het evangelie gelezen. Te beginnen met Palmzondag. Deze viering begint met het evangelie waarin Jezus wordt toegejuicht als Hij Jerusalem intrekt. We doen dat met een feestelijke processie waarin de kinderen hun palmpaasstok meedragen.
Deze stok, in de vorm van een kruis, is versierd met allerlei lekkers wat verwijst naar het lijdensverhaal. Zo is er een pindaketting met 12 pinda’s in de dop, verwijzend naar de 12 apostelen. Ook hoort er een ketting aan te hangen met dertig rozijnen die ons er op wijzen dat Jezus voor 30 zilverlingen verraden is. Na deze intocht krijgt het lijdensverhaal van Matteüs een centrale plaats in de liturgie van deze zondag.

Maandag – dinsdag – woensdag in de Goede Week
Deze dagen worden ook wel de stille dagen genoemd. Het zijn vooral meditatieve dagen waarin de gelovigen het lijden van Jezus overwegen en bidden voor hen die in onze tijd veel te lijden hebben. In veel kerken worden er Vespers gehouden. Deze dagen zijn ook geschikt om je voor te bereiden op Pasen door een boeteviering en/ of het sacrament van de Biecht. Immers we gaan deelnemen aan het Avondmaal van Jezus zelf. Dat vraagt innerlijke voorbereiding.

Witte Donderdag
O
p de avond van deze dag wordt er in de katholieke kerken Eucharistie gevierd en wel op een heel feestelijke wijze. Immers, we vieren de instelling van de Eucharistie – Avondmaal. Bij het zingen van het Gloria worden de klokken geluid. Na deze jubelzang wordt het orgel dichtgeklapt, de klokken luiden niet meer. Het blijft stil tot aan het Gloria in de Paasnacht. Na de Eucharistieviering wordt de altaartafel leeg gemaakt en staat er alleen een kruisbeeld centraal. In stilte gaat men naar huis. De viering gaat de volgende dag als het ware verder. Het vormt samen met de Paaswake één geheel.

Goede Vrijdag
De dag waarop Jezus stierf aan het kruis. In veel kerken wordt in de middag de Kruisweg gebeden. Hoogtepunt van deze dag zijn de plechtigheden in de avond. Weer staat er een lijdensevangelie centraal. Dit maal van Johannes. Op veel plaatsen wordt op deze avond het lijdensverhaal gezongen. Na deze samenkomst is er een dodenwake. Veel mensen blijven soms de gehele nacht maar velen tot middernacht waken bij de dode Jezus.

Paaszaterdag
Op deze dag komen de mensen na zonsondergang samen om te wachten op het nieuwe Licht. Er worden lezingen gelezen uit alle belangrijke Bijbelboeken, kaarsen worden ontstoken aan de nieuwe paaskaars die plechtig binnengebracht wordt nadat deze is aangestoken aan het Paasvuur. Het doopwater wordt gezegend en dan, bij het zingen van het Gloria, de lofzang, gaan alle lichten aan, de klokken luiden en voor wie het heeft meegemaakt is dit een heel bijzonder moment in de liturgie. In het donker van de nacht vieren we dat Jezus is opgestaan.

Pasen
Jezus is opgestaan. Een niet te vatten geloofsgeheim. We vieren dat Jezus door de duisternis van lijden en dood is opgestaan. Lijden en dood zijn niet het einde maar een opstap naar een nieuw begin. Jezus geeft ieder van ons (en elke dag opnieuw) Nieuw Leven. Telkens als we dit vieren mogen we beseffen dat Jezus ons is voorgegaan op weg naar de toekomst, Nieuw Leven voorgoed. Dat wensen we elkaar dan ook door te zeggen: ZALIG PASEN!

Marianne Hoogervorst – pastoraal werkster