vtVerschillende leden moesten in het afgelopen jaar tot hun spijt afscheid nemen van de werkgroep Vorming en Toerusting. Omdat het al jaren moeilijk was om de werkgroep op sterkte te houden, moest recent worden besloten de werkgroep op te heffen. Maar er is wel gezorgd voor een zekere doorstart.

Aan de naam van de werkgroep is te zien dat hij tot één van de oudste werkgroepen van de Regenbooggemeenschap behoort. De werkgroepen “Dienstbaarheid en Actie” en “Vorming en Toerusting” kregen in de zeventiger jaren taken die als kerntaken van de geloofsgemeenschap werden gezien. Vorming en Toerusting kwam maandelijks bij elkaar. De werkgroep dacht na over ontwikkelingen in kerk en maatschappij. De bedoeling was, dat er liefst jaarlijks een thema werd bedacht dat breed in de geloofsgemeenschap aan de orde kon worden gesteld. Soms was dat een onderwerp dat betrekking had op de geloofsbeleving, soms ging het om een maatschappelijk vraagstuk. Maar doorgaans is er geen scherpe grens te trekken tussen de beleving van geloof en het staan in de maatschappij.

Voorbeelden:

  • Er werd op een Hemelvaartsdag een “kerkenfestival” georganiseerd, waarin we kennis maakten met christelijke geloofsgemeenschappen in onze omgeving.
  • Een paar jaar later vond in dezelfde trant een multi-religieus en multi-cultureel festival plaats. Als gevolg hiervan waren er nog verschillende ontmoetingsavonden met Marokkaanse, Turkse en Surinaamse groepen in de Slaaghwijk.
  • Met vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen werd nagedacht over economisering en het invoeren van marktwerking, evenals de invloed van sociale media.
  • Vertrouwen en wantrouwen kwamen aan de orde en ook de schepping en het milieu waren eens een thema.
  • De werkgroep droeg bij aan inhoudelijke bezinning, zoals tijdens het 40-jarig jubileum van de geloofsgemeenschap en bij de voorbereiding van het beleidsplan, vorig jaar.

Vaak werden de andere werkgroepen bij de gesprekken over het thema betrokken. De leden van de werkgroepen die normaliter een “doetaak” hebben, voelden zich daarbij soms wat overvallen, maar uiteindelijk waardeerden ze het wel dat ze werden uitgedaagd een gesprek aan te gaan en daarbij ook elkaar beter leerden kennen. Behalve in de werkgroepen werd het thema aan de orde gesteld in kerkdiensten, in het Bulletin en in speciale avonden of d.m.v. een symposium.

De gesprekken in de werkgroep gingen best diep. En ze liepen nogal eens vast, als bijvoorbeeld moest worden vastgesteld dat een onderwerp te complex was om in brede kring aan de orde te stellen. Dan werd rustig verder gezocht, zodat er lang niet altijd aan het begin van een nieuw Regenboog-seizoen een thema klaar lag. Met waardering wordt teruggedacht aan de bijdrage van de overleden leden Frans Witte en Arentje Oppenheimer, evenals aan de leden die recent moesten afhaken om verschillende redenen: Pieter Schrijnen, Pieter Korbee, Janfolkert Muizelaar en Herman Gombert.
De AKM vroeg dit voorjaar opnieuw om een thema. De werkgroep stelde daarop drie mogelijke onderwerpen voor:

– naar aanleiding van de herdenking van de reformatie: wat is de brandende vlam die ons gaande houdt?

– de maakbaarheid van het leven; streven naar geluk en omgaan met ongeluk, met invloeden van buiten en met daden van onze voorouders?

– open staan met alle zintuigen.

De AKM heeft het eerstgenoemde onderwerp overgenomen. Het wordt op de Regenboogzondag 11 september geïntroduceerd. Hoe het verder door het seizoen heen zal worden behandeld is nog niet zeker. De andere twee onderwerpen blijven in reserve voor volgende jaren.

 

De doorstart van de werkgroep komt hierop neer, dat de overgebleven werkgroepleden – Inge Smidt, Rein Bakhuizen van de Brink en Arie Korteweg – volgend jaar beschikbaar zijn om de AKM te adviseren over een volgend jaarthema. Zij verwachten dat er best wel andere mensen bereid zullen zijn om daarbij, in één of twee bijeenkomsten, mee te denken.

 

Arie Korteweg