Hoera, de kerktuin is jarig! De tuin viert zijn vijfde verjaardag, het eerste lustrum. Er komt best wat kijken bij het omtoveren van een stukje gemeentegroen tot een vrolijke tuin. Maar na wat noeste arbeid kon op 19 april 2011 de tuin ingeplant worden, waarna ze op Paasmorgen 24 april ‘in gebruik genomen’ werd; de kinderen gingen er paaseieren zoeken.
Voor de aanleg van de tuin hebben we met een aantal mensen een schets gemaakt. Er is gekozen voor een aantal perken, begrensd door gezellige kronkelpaadjes. De perken refereren aan de traditionele kerkelijke kleuren rood, geel/wit en paars en daarnaast is er een kruidentuin. Echt bijbelse planten zijn er niet veel en daar is ons klimaat ook niet naar. De meeste plantennamen van hier zijn ontstaan in de middeleeuwen in de oude volkscultuur en in de kloosters. Er waren in de kloostertuinen uitgebreide planten- en kruidencollecties, o.a. voor geneeskundig gebruik. Zo verwijzen heel wat plantennamen naar Bijbelse personen en begrippen uit het geloofsleven.
Zoekend naar geschikte planten voor onze K\kerktuin hebben we ons daardoor laten inspireren en kwamen in het roodvak hemelsleutels en een kerstroos te staan, in het geel/wit vak salomonszegels, lievevrouwebedstro en sint-janskruid en in het paarsvak o.a. judaspenning, jakobsladder en slangenkruid. In de kruidentuin staan knoflook, ui en prei en natuurlijk hysop. De ligging van de tuin is niet ideaal, aan de noordkant van het gebouw en in de schaduw van een grote boom met een enorm wortelstelsel. Om die reden
hebben we de gekregen vijg geplant tegen de zonnige voorgevel. Dankzij de betrokkenheid in brede kring, is de tuin vrijwel helemaal ingeplant met gekregen materiaal. Het onderhoud wordt gedaan door de vaste werkgroep, maar kan niet zonder de hulp van betrokken gemeenteleden. De kerktuin is van ons allemaal.
We genieten van onze kerktuin. Het is een leuke aankleding van het terras en verlengstuk van onze ontmoetingsruimte. Daarnaast geeft de tuin een vrolijke en verzorgde aanblik aan ons kerkgebouw en een uitnodigende aanblik naar passanten van het naastgelegen fietspad.
Jeanne Dutmer.