De eerste maanden van ervaring opdoen in de activiteitenclub, hebben goede resultaten opgeleverd. Qua organisatie en qua uitvoering. Niet alleen bieden we activiteiten aan. We zijn ook gericht op het verder ontwikkelen van mogelijkheden/vaardigheden van de deelnemers, waarbij we de familie actief betrekken. Verleden jaar namen Raymundo, Graecia, Rusbi, Ebert, Darling en Hector in de middaguren deel aan ons aanbod. We zijn nu bezig om het aantal deelnemers uit te breiden. Een enkeling kan nog in de middaggroep, het merendeel in een nieuw te vormen ochtend groep.
Outreachend werken
Omdat er in Juigalpa geen mogelijkheden zijn voor mensen met een intellectuele beperking waar ze overdag nuttig bezig kunnen zijn, werken we aan uitbreiding. Niet dat men in de rij staat, popelend om deel te kunnen nemen aan de activiteitenclub. Want te veel ouders zijn druk met hun eigen (over)leven en zien het nut om zich in te spannen voor zijn haar/zijn kind met een beperking niet. Er zijn altijd redenen om niet van deze service gebruik te maken. Bovendien kunnen we geen vervoer aanbieden, waarmee hun kind gehaald en gebracht wordt. Dus ze moeten zelf moeite doen hun kind te brengen en halen. Natuurlijk geldt ook: onbekend maakt onbemind. Maar toch, door outreachend te werken, de families op te zoeken en met hen de voordelen van de service te bespreken hebben we nu ook 6 mensen met een intellectuele beperking die in deze fase 2 ochtenden in de week naar de club komen. Daarvoor doen de nieuwe tafels en stoelen, gekocht met geld van de Milieugroep, dus goede diensten! Na 6 weken deelname van 2 of 3 dagdelen beëindigen we de observatieperiode met een gesprek met de verantwoordelijke ouder/verzorger van de deelnemer.
Ontwikkelingsgericht werken
Doña Pastora zit er klaar voor. We, Eva als de uitvoerende kracht van de activiteitenclub en ik als de eindverantwoordelijke, hebben haar uitgenodigd om de observatieperiode van haar schoonzusje Rusby te evalueren .Van te voren hebben we een eindverslag, een `síntesis’, opgesteld waarin we een beeld geven zoals we dat van Rusby hebben gekregen in deze weken: wat haar talenten zijn, haar ontwikkelingen en waar ze moeite mee heeft. Op grond daarvan doen we een voorstel aan welke doelen met Rusby te werken om haar verder te helpen in haar ontwikkeling.
Doña Pastora heeft een paar dagen de tijd gehad om dit verslagje te lezen. We zijn benieuwd of ons beeld overeenkomt met het beeld wat zij van Rusby heeft. En wat haar wensen zijn t.a.v. Rusby’s ontwikkeling.
Overleg
Dit is overleg nummer 6 wat we hebben met een verantwoordelijke ouder/verzorger van een deelnemer aan de activiteitenclub. En aldoor zijn het geanimeerde gesprekken. Het doet de mensen goed dat we meer over hun kind/ familielid willen weten. Voor ons is het waardevol meer achtergrondinformatie te krijgen en om na te gaan of we op dezelfde lijn zitten.
Een ieder heeft zich tot nu enthousiast uitgelaten over het werk wat we in de activiteitenclub doen en zien ook veranderingen ten goede thuis sinds hun kind/familielid naar de club gaat. Uitbreiding van het aantal uren is zeer wenselijk. Dit alles bevestigt dat we een enthousiaste kracht aan Eva hebben, die de deelnemers weet te motiveren en ook mijn ondersteuning helpt om de nodige kwaliteit en afstemming naar de behoefte van de deelnemers te waarborgen. Hierdoor werken we bewust aan ontwikkeling en verbetering.
Al doende leert men.
Gaandeweg toont zich ons pad. Toekomstplannen helpen om een visie te ontwikkelen en tegelijkertijd tonen de feiten aan wanneer en op welke wijze de volgende stap zinvol is. De kunst is met de stroom mee te drijven: een boeiend proces
Astrid Delleman