In december 2016 heeft de Algemene Kerkenraad van de Protestantse gemeente Leiden ingestemd met het project ‘Kijken met andere ogen’ dat door de AKM en de wijkkerkenraad was ingediend voor de derde ronde van het vitaliseringfonds.
De titel van het project is ontleend aan het thema van de inspiratie-avond die op 7 april 2016 werd gehouden in de Regenboog. Dominee Karin van den Broeke en dominicaan dr. Erik Borgman hebben toen gesproken over ‘waar kunnen we God ontdekken’, ‘met wie willen we ons verbinden’ en ‘welke ogen hebben we daarvoor nodig’? Die avond kwamen heel praktische antwoorden op die vragen: kijk wat belangrijk is en verlies je niet in bijzaken, doe die dingen die je energie geven, houd je bron in de gaten en houd je ogen open, neem waar wat er om je heen gebeurt en kijk waar het zinvol kan zijn om als geloofsgemeenschap present te zijn. Zoek die plekken op waar de maatschappij schuurt. Kijk waar de opgaven in de samenleving liggen. Investeer in verkenners: ‘Ga in de samenleving kijken en ontdek de liefde en de barmhartigheid. Dáár is de kerk’. In deze geest willen we in het project ‘kijken met andere ogen’ als verkenners op weg gaan in de maatschappij en om ons heen kijken met andere ogen.
Met het project willen we de maatschappelijke rol van de kerk versterken: de kerk als een plaats van ontmoeting in de wijk waar ruimte is voor iedereen om zich te bezinnen op levensvragen, om verdiepende gesprekken te voeren, hoogte- en dieptepunten in het leven te vieren, voor rituelen, voor samen genieten van muziek, poëzie en film, voor leren en dienen. Een kerk die vanuit haar geworteld zijn in christelijk geloof en traditie dienstbaar is aan de gemeenschap en een vitale schakel is in de lokale gemeenschap op een eigentijdse manier. De kerk als een partner in wat de wijk bezighoudt, als een gemeenschap die open staat voor anderen en hen waardeert.
De Regenboog heeft zich de laatste jaren intensief bezonnen op haar toekomst. Dit heeft geresulteerd in het beleidsplan 2015-2018 ‘Vitale oecumene’ met onder andere aanbevelingen om betrokkenheid en vitaliteit van de kern van actieve leden te behouden en te versterken, om met doelgerichte activiteiten meer naar buiten te treden en de kring van betrokkenen te vergroten, om een gevarieerd aanbod van vieringen tot stand te brengen waarbij niet alleen de traditionele kerkganger aan zijn trekken komt maar ook andere groepen worden aangetrokken, om de communicatie te moderniseren en om activiteiten specifiek af te stemmen op jongeren en ouderen als doelgroepen. Het is niet bij aanbevelingen gebleven maar veel is inmiddels opgepakt of al gerealiseerd, veelal door spontane inzet en creativiteit van leden van de Regenboog. De wens is om nog meer te doen omdat wij als roeping van de Regenboog zien: kerk te zijn naar binnen en naar buiten. Een onderzoeker, verkenner, pionier, stimulator kan ons daarbij verder op weg helpen naar de toekomst. De weg naar de toekomst is een onbekende weg die zoekend en verkennend moet worden gegaan. Er is geen kaart waarop die weg getekend staat. Alleen het punt van vertrek is bekend. Vandaar dit project.
Het projectvoorstel is hier te vinden.. Op dit moment wordt gezocht naar iemand die kan worden aangesteld om het project uit te voeren.
Peterhans van den Broek