“Een pelgrimage geeft ruimte, je beleeft zoveel meer dan wanneer je met een auto of een vliegtuig reist…” Dat vertelde Truus de Haan ons tijdens ‘Maal met een verhaal” in de Regenboog. Ds. Mirjam Buitenwerf interviewde haar n.a.v. het  thema ‘pelgrimstocht’. Truus en haar man Pieter hebben (in verschillende etappes) de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella gemaakt. De reis is belangrijker dan het arriveren op bestemming, leerden we. Tegelijk deelde Truus ook dat na vele kilometers lopen het bereiken van Santiago ontroerender was geweest dan ze had voorzien.

Waarom zou je een pelgrimstocht ondernemen? Je kunt er spirituele redenen voor hebben, maar zo is Truus er niet mee gestart. Gaandeweg voelde ze wat het ook in religieuze zin met haar deed. Het branden van kaarsjes in de kerken op de route, het altijd buiten zijn in de natuur, het lopen op paden die al honderden jaren door pelgrims gebruikt worden, de bijzondere ontmoetingen tijdens de tocht – het brengt je van alles dat je in het leven van alledag niet zo vaak tegenkomt.

Natuurlijk ging het ook over praktische zaken. Over hoe zwaar een rugzak mag zijn, over slapen in slaapzalen met 40 andere mensen, over tips tegen blaren…

Het idee achter ‘Maal met een verhaal’ is dat je samen de maaltijd deelt, luistert naar bijzondere verhalen en elkaar ontmoet. Corry, Mei-Li en Willy hadden gezorgd voor een heerlijk Indonesisch gerecht. Aan de tafels hoorden we ook verhalen van anderen over pelgrimage. Het was een mooie avond! Volgend seizoen hoopt de Regenboog weer een nieuw Maal met een verhaal te organiseren!