Jaarprogramma 2019-2020

Samenwerkende kerken in de Merenwijk bieden u elk jaar weer een veelkleurig programma om vanuit het geloof met elkaar bezig te zijn. Hier vindt u een overzicht van activiteiten die er binnen of vanuit de Regenboog plaatsvinden.

Gezellige activiteiten,leerzame series, bezinnende bijeenkomsten,voor jong en oud, man en vrouw, kortom voor ieder­een. Er zit vast iets leuks, boeiends of interessants bij voor u. Tenzij anders vermeld vinden de bijeenkomsten plaats in KC De Regenboog; Watermolen 1; 2317 ST Leiden.Onderwerpen  
BijbelcursusJoodse achtergrondenGeloven in Coronatijd
Liederen en muziek in de AdventstijdInloopochtendKliederkerk
RozenkringVesper


Bijbelcursus

de bijbel, hoe leer ik die kennen
Een zestal bijeenkomsten om wat wegwijs te worden in de bijbel. De inhoud is vooral gericht op mensen die wat meer van de opbouw van dit levensboek willen leren kennen. Maar ook voor hen die nieuwsgierig zijn naar de betekenis van woorden en getallen in de bijbel. Afhankelijk van uw wensen zal deze cursus in de middag of avond gegeven worden.
Data: dinsdag 1 – 8 – 15 – 29 oktober en 5 – 12 november 2019
Tijd: afhankelijk van de algemene voorkeur in de middag (13:30-15.30 uur) of in de avond (20:00-22:00 uur)
plaats: de Regenboog
Leiding/aanmelden: pw. Marianne Hoogervorst Email

onderwerpen


Op bezoek bij de Evangelische Broedergemeente Haaglanden

Data: zondag 15 maart 2020
Tijd: viering begint om 10:00 uur
plaats: Den Haag
Leiding/aanmelden: Edo Elstak Email

onderwerpen


Filmavonden in de Regenboog Leiden

woensdag 4 september 2019  The Place , Italië  2017, regie:Paolo  Genovese
Iedere dag zit in het lunchcafé  “The place” een man met een groot boek voor zich. Hij ontvangt er mensen van jong tot oud . Zij vertellen hem hun diepste wensen: weer kunnen zien, een kind genezen, opnieuw in God kunnen geloven. Hij schrijft het op en belooft dat hun wensen in vervulling zullen gaan, mits zij bereid zijn tot een tegenprestatie. Dat valt vaak niet mee. Welke prijs wil  je betalen voor je verlangen? Waar ligt je grens? En wie is die mysterieuze man die wonderen waar kan maken? Een pracht film met een verrassend slot.

donderdag 17 oktober 2019  Jeune Femme,  Frankrijk 2017, regie Léonor Séraille
Paula (31) is blut en zwerft, gedumpt door haar oudere minnaar, ontheemd door Parijs. Ze voelt zich nergens thuis, maar probeert zichzelf opnieuw te vinden. Zo beleeft ze absurde avonturen en gaat  haar (eigen)wijze gang. Soms kinderlijk onverantwoordelijk, soms sterk en zelfbewust. Een pracht regiedebuut van Léonor Seraille met aanstormend talent Laetitia Dosch  als Paula in een bijna geheel vrouwelijke crew. 

woensdag 18 december 2019 Je l’aimais, Frankrijk 2009, regie Zabou Breitman
Wanneer Cloé door haar man in de steek is gelaten, is ze radeloos. Ze vertrekt met haar twee dochtertjes naar het vakantiehuis van haar schoonvader Pierre ( een pracht rol van Daniël Auteuil). Hij vertelt haar het verhaal van zijn eigen leven, de relatie die hij begon met de jonge Mathilde. Wanneer blijkt dat het niet om een avontuur gaat, maar om een grote liefde, staat Pierre voor de keuze tussen zijn vertrouwde gezin of een nieuw leven. Hij koos toen voor zekerheid, maar waren zijn motieven zuiver? En als hij  het kon overdoen, zou hij dan nog dezelfde keuze maken? Ongemerkt helpt hij door zijn verhaal Cloë verder op haar weg. Regisseuse Breitman laat haarscherp de ernst van dir dilemma zien. Een film om over na te praten 

donderdag 20 februari 2020  Shoplifters, Japan 2018, regie Hirokazu Kore-eda
Wat is belangrijker in een gezin: de bloedband, of de tijd die je samen doorbrengt? Liefde is er genoeg in het samengestelde gezin van Osamu, maar geen geld. Als hij met zijn zoon na de zoveelste winkeldiefstal  op weg naar huis is, komen ze een klein meisje tegen dat van huis is weggelopen. Zij kan er ook nog  wel bij en voelt zich snel thuis. Maar tegen het eind van de film komt er een geheim aan het licht en worden de banden op de proef gesteld. Kore-eda maakte opnieuw een hartverscheurende film over de kwetsbaarheid van mensen in een harde samenleving. Terechte winnaar van de Gouden Palm. 

woensdag 22 april 2020  Liebe in den Gängen, Duitsland 2018, regie Thomas Stuber
De schuchtere Christian  ontdekt in een oude  levensmiddelen groothandel een nieuwe wereld. De kibbelende werkende onderklasse slaat zich door de diensten heen. Wat gebeurt er niet allemaal  in die slecht verlichte gangen?  Christian valt voor de mysterieuze Marion, maar een relatie zit er niet in. Een tragische gebeurtenis laat de kostbare solidariteit tussen de werknemers zien. Zij voelen zich thuis bij elkaar. Een film over tederheid, troostende humor en onverwachte schoonheid. 

donderdag 4 juni 2020  Nos Batailles, België 2018, regie Guillaume Senez
Veertiger Olivier is op zijn werk een gedreven teamleider en vakbondsman. Thuis zorgt hij met zijn vrouw Laura voor hun twee jonge kinderen. Wanneer zij op een dag zonder verklaring of afscheid vertrekt, moet Olivier de balans vinden tussen werk en vaderschap.  Hij moet keuzen maken  en ervaart de stress die dat met zich meebrengt. Regisseur Senez maakte hetzelfde mee in 2015 toen hij bezig was met zijn eerste film  “Keeper”. Het lukte hem, maar hij laat in deze bekroonde tweede film zien, dat werk en vaderschap geen eenvoudige combi is. Een film over het moderne leven. Waar ben je thuis, wanneer voel je je ontheemd? Herkenbaar voor ouders vandaag.


Gesprek op zondag

De werkgroep organiseert met enige regelmaat gesprekken over actuele onderwerpen. de gesprekken vinden plaats in aansluiting op de zondagmorgen vieringen.
Data: op zondag
Tijd: na afloop van de viering.
onderwerpen


Inloopochtend

Elke werkdag van 10:00u tot 12:00u bent u welkom in de Regenboog. Een gastvrouw/gastheer is aanwezig om u gastvrij te ontvangen. U kunt komen voor een gesprek en voor koffie, maar u kunt ook in het Stilte Centrum tot rust komen. Misschien heeft u een reden om een kaarsje te branden. Dan kan dat.
Stap een binnen


Jongerenviering

De jongeren (13-21) komen elke maand samen op een zondag parallel
Data: 19 januari, 2 februari, 15 maart, 5 april, 19 april, 17 mei en 7 juni
Tijd: 10:00

Daarnaast zijn er twee bijzondere bijeenkomsten:
9 februari – Dienst in de Regenboog, georganiseerd met de Jongerenviering
11 april (stille zaterdag) – Paaschallenge Meer info volgt.

Contact: Rieuwerd Buitenwerf

onderwerpenJongvolwassenen

De jongvolwassenen komen elke maand samen op een maandag- of dinsdagavond. Het gesprek gaat over hoe we met ons geloof bezig zijn in alle daagse zaken. We vinden het altijd leuk als er mensen geïnteresseerd zijn, dus voel je niet verlegen.
Van harte welkom! Voor data ze de agenda.


Kliederkerk

Na de mooie Kliederkerkviering in oktober over Jona, organiseren we weer een Kliederkerk op zondag 16 februari, van 13.00 tot 14.15 uur. Bij Kliederkerk kunnen kinderen (3 tot 10 jaar) samen met hun (groot)ouders spelenderwijs een bijbelverhaal ontdekken (bijv. met knutselen, spelletjes en proefjes doen, liedjes zingen). Kliederkerk is voor alle kinderen, dus neem gerust vriendjes of vriendinnetjes mee! Komen jullie ook?
Data: zondag 16 februari
Tijd: 13.00 – 14.15 uur
Plaats: de Regenboog
Contact: Ds. ds. Mirjam Buitenwerf en pw. Marianne Hoogervorst
Meld je liefst voor 13 februari aan bij ds. Mirjam Buitenwerf, e-mail: ds.regenboog@gmail.com, tel. 06-40425789


Leerhuis Nieuwe Testament: het Onzevader

Het Onzevader is misschien wel de bekendste en meest gebruikte bijbeltekst (Matteüs 6:9-13). Het gebed bestaat uit korte regels die stuk voor stuk aanleiding geven tot verdere verdieping én een goed gesprek over ons eigen geloof. In zes avonden bespreken we het gebed – we starten steeds in het heden: welke associatie roept een regel of een thema bij ons op; vervolgens verdiepen we ons in bijbelteksten uit Oude en Nieuwe Testament om de regel te begrijpen vanuit de wereld van de Bijbel, om daarna onze eigen beelden en de bijbelse achtergronden bij elkaar te brengen. Uiteraard zal er ook aandacht zijn voor de boeiende ontstaansgeschiedenis van het gebed.
Data: maandagavonden 20 januari, 3 februari, dinsdagavond 18 februari en de maandagavonden 9 en 30 maart, 6 april.
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Plaats: de Regenboog
Contact: Rieuwerd Buitenwerf (bijbelwetenschapper & directeur Nederlands Bijbelgenootschap)
Opgave bij Rieuwerd Buitenwerf (of per telefoon: 071-7854086, na 20.00 uur).


Liederen en muziek in Advent- en Kersttijd

In de Adventtijd komen we op drie avonden bij elkaar om de rijkdom van liederen en muziek die horen bij Advent en Kerst te ontdekken. We gaan kijken welke (bijbel)teksten in dit soort liederen worden gebruikt en leven zo samen toe naar Kerst. Er zal veel ruimte zijn om daadwerkelijk naar muziek te luisteren of te zingen.

Data: Dinsdagen 3 – 10 en 17 december 2019
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Plaats: de Regenboog
Contact: Ds. Mirjam Buitenwerf


Nieuwjaarsconcert

Ons eerste lustrum! Bijzonder dat we al vijf jaar het nieuwe jaar samen beginnen met een muzikale middag. Hopelijk kunnen we weer rekenen op enthousiaste muzikanten. Geef je zo snel mogelijk op bij ondergetekende.
En een even enthousiast publiek. Een goede reden om dit jaar op dezelfde leest een middag te organiseren.

Individuele optredens van musici uit de Merenwijk en de Regenboog in het bijzonder. Het concert vindt plaats op zondag 12 januari 2020 en duurt van 15:00 uur tot 17:30. Daarna kunnen we met elkaar nog even gezellig napraten in de ontmoetingsruimte. De toegang voor het concert is gratis. Met een deurcollecte voor het bestrijden van de kosten.

Het nieuwjaarsconcert is door en voor iedereen. Het wordt, door de verschillende optredens, een heel afwisselend programma met instrumentale muziek maar ook met zang. Wie er deze editie bij zullen zijn volgt in november. Komt allen genieten van dit heerlijk gevarieerd programma!

Data: 12 januari 2020
Tijd: 15:00
Plaats: de Regenboog
Contact: Edo Elstak

E-mail.
onderwerpen


Oecumene en maaltijdviering

In de afgelopen periode is in het pastoresoverleg, het vicariaat, de wijkkerkenraad en AKM een gesprek gevoerd over de maaltijdviering in oecumenisch perspectief in de liturgie van de Regenboog. We willen hierover graag met zoveel mogelijk leden van de geloofsgemeenschap in gesprek gaan. Samen zullen we kijken naar de ontwikkeling die de Regenboog in de afgelopen jaren in dezen heeft doorgemaakt en praten over hoe we hier in de toekomst mee verder willen gaan.

De pastores verzorgen een inleiding. Daarna gaan we met elkaar in gesprek. We hopen dat zoveel mogelijk mensen mee willen denken en praten. Van harte welkom!

Data: dinsdagavond 19 november
Tijd: 20:00-22:00
Plaats: de Regenboog
Contact: Ds. Mirjam Buitenwerf en Marianne Hoogervorst – pastoraal werkster
Het is fijn als u zich van tevoren opgeeft. Dat kan bij Mirjam Buitenwerf, mail: ds.regenboog@gmail.com, tel. 06-40425789


Poëzie-middagen

Ook het komend seizoen lezen wij weer aansprekende gedichten in de leeskring.

Woensdag 1 april van 14.00 tot 15.30 uur komen wij bij elkaar in het Stiltecentrum van de Regenboog met de poëziekring. Wij beginnen dan met het thema “De stad die ik  niet vergeet”. Veel dichters hebben hun lievelingsstad of dorp beschreven: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, den Haag, Leiden, maar ook Scheveningen en Vlissingen. Wij lezen teksten van o.a. Hoornik, Deelder, Warren, van Keulen en Krol. Verder horen wij gedichten van de winnaars van de kinderpoëziewedstrijd van scholen (groep 6 t/m 8) in Oegstgeest.
Leiding: Ronald da Costa; kosten: € 5,00
Graag opgeven bij Anja Rijken,
tel. 071 5216606
Data: Woensdagen 25 september 2019; 27 november 2019; 8 januari 2020; 12 februari 2020; 1 april 2020; 6 mei 2020
Tijd: 14:00 uur
Contact: Anja Rijken E-mail tel. 071 5216606.
onderwerpen


Rozenkring leeskring

De Rozenkring is een gespreksgroep over geloven in de dagelijkse praktijk. De gesprekken worden meestal gehouden aan de hand van een brochure of een boek. Enkele praktische gegevens: de Rozenkring komt één keer per maand (op de derde maandag) bij elkaar, meestal bij een van de deelnemers thuis.

onderwerpen


Volwassenen in Progress

vip3-300x298In deze groep praten we met elkaar over de zaken die jonge gezinnen bezighouden: omgang met rituelen zoals bij voorbeeld het naar de kerk gaan: vaste gebruiken of variabele vormen? Wat betekenen ze, wat doen ze met je, hoe ga je ermee om naar je kinderen toe? Voor verdere gegevens kun je contact opnemen met
Data: volgt
Tijd: 20:00
Plaats: wisselend bij de deelnemers thuis
Contact: Jan-Pascal van Best E-mail.


Zin in ’t leven

Drie bijeenkomsten voor Merenwijkers vanaf 65 jaar

Wat is voor u belangrijk in uw leven? Waar heeft u zin in? Wat geeft u energie? Wanneer voelt u zich eenzaam? Hoe gaat u om met verlies: van fysieke mogelijkheden, of van dierbare mensen om u heen? Het zijn vragen die op je pad kunnen komen als je ouder wordt.

Op drie dinsdagmiddagen in maart willen we daarover samen met u in gesprek gaan, tijdens drie bijeenkomsten onder de noemer ‘Zin in ´t leven!’ Bij elke bijeenkomst zal een spreker een inleiding verzorgen. Daarna drinken we samen een kopje koffie of thee, om vervolgens in groepjes met elkaar over het thema van die middag verder te praten.
De bijeenkomsten zijn op:
Data: 3 maart
Tijd: 14-16 uur
Thema: Levensplezier. Spreker Annet Gijsman
Data: 17 maart
Tijd: 14-16 uur
Thema: Levensvragen. Spreker Katja Beerman (consulent levensvragen bij Netwerk Levensvragen Leiden)
Data: 31 maart
Tijd: 14-16 uur
Thema: Verlieservaringen. Spreker Kees van der Meer (huisarts bij praktijk ´t Joppe in de Merenwijk)
Contact: Jan Vis E-mail. Tel. 06-38535810