Jaarprogramma 18-19

Samenwerkende kerken in de Merenwijk bieden u elk jaar weer een veelkleurig programma om vanuit het geloof met elkaar bezig te zijn. Hier vindt u een overzicht van activiteiten die er binnen of vanuit de Regenboog plaatsvinden.

Gezellige activiteiten,leerzame series, bezinnende bijeenkomsten,voor jong en oud, man en vrouw, kortom voor ieder­een. Er zit vast iets leuks, boeiends of interessants bij voor u. Tenzij anders vermeld vinden de bijeenkomsten plaats in KC De Regenboog; Watermolen 1; 2317 ST Leiden.Onderwerpen   
Bezoek andere kerkenBijbelcursusFilmavondenGesprek op zondag
RozenkringInloopochtendJongvolwassenenKliederkerk
Muziek Advent en KerstNieuwjaarsconcert PoeziemiddagRozenkring
Volwassenen in Progress


Het A B C van het liturgisch jaar.

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe de voorgangers aan de lezingen komen? Wanneer welke liturgische kleur? Waarom bepaalde feesten aandacht krijgen?
Op al deze vragen en nog meer zal Ds. Kees Zwart samen met u naar een antwoord zoeken. Neem pen en papier mee want het beloofd een informatieve bijeenkomst te worden.
datum:dinsdag 6 november
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Plaats: in de Regenboog
Opgeven voor 30 oktober 2018 via ds.regenboog@gmail.com


Bezoek andere kerken

In de visie en de fingerprint van onze geloofsgemeenschap staat dat wij een open kerk zijn. Dat brengt de werkgroep Wijkcontacten jaarlijks in praktijk door op bezoek te gaan bij andere gemeenschappen van spirituele aard. Het is altijd een bont gezelschap dat op de derde zondag in maart op pad gaat. In 2018 bezochten we het de Jacobuskerk in Den Haag. Komende keer bezoeken we op 17 maart de Oud Katholieken Kerk in Leiden.
Geef u tijdig op want aan de grootte van de groep is een maximum verbonden.


Bezoek Mgr. van den Ende

‘Dialoog PKN – RKK’.
We mogen het als bijzonder ervaren dat Mgr. dr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam op maandag 18 maart naar de Regenboog wil komen om zijn ervaringen omtrent de landelijke dialoog tussen PKN en RKK met ons te bespreken. De bisschop heeft ons laten weten dat de thematiek van die avond zal worden toegespitst onder de titel: ‘De Christelijke roeping tot heiligheid.’ Dit met twee documenten als achtergrond / bronteksten.

  1. De Oecumenische Verklaring over genade en rechtvaardiging (RKK/Lutherse Wereldbond) uit 1999;
  2. Exhortatie “Gaudete en Exultate” (2018)

Van beide teksten is een Nederlandse vertaling beschikbaar. In de oecumenische dialoog RKK – PKN staan deze documenten ter bespreking.
Omdat binnen de oecumene HET GEBED de bindende factor is willen we deze avond beginnen met het bidden van de vespers.

De avond ziet er als volgt uit:
19.30 uur – Vespers
20.00 uur – koffie
20.15 uur – inleiding bisschop
21.00 uur – vragen en reacties vanuit de gemeenschap naar de bisschop
21.45 uur – afronding – drankje

Iedereen is van harte welkom!
Marianne Hoogervorst – pastoraal werkster


Filmavonden in de Regenboog Leiden

woensdag 29 augustus 2018
Patterson , USA, 2016 regie: Jim Jarmusch
De dertig jarige buschauffeur Paterson leidt een goed leven met zijn kunstzinnige vrouw Laura en zijn Engelse bulldog Marvin. Hij woont in New Jersey, stad van dichters, en schrijft tijdens zijn lunchpauzes ook zelf gedichten in een “geheim” schrift. Hij kent zijn passagiers en helpt hen waar hij kan. Elke avond drinkt hij zijn biertje in de pub. Is zo’n alledaags leven niet saai en eentonig? Regisseur Jarmusch laat zien hoe je juist in de werkelijkheid schoonheid kan ontdekken en hoe poëtisch het dagelijks leven kan zijn. Een betoverende film in zijn eenvoud met droogkomische scenes en indrukwekkend acteerwerk van Adam Driver als Patterson.

donderdag 18 oktober 2018
Perfetti sconosciuti, It 2016, regie Paolo Genovate
Hoe goed ken je je beste vrienden en je partner? een groep 40 plussers stelt zich tijdens een etentje kwetsbaar op: ieder besluit zijn of haar smartphone op tafel te leggen en alle binnen komende berichten te delen. Maar dan lopen de spanningen op. De gasten halen het dessert niet met elkaar. het digitale dagboek blijkt ‘de zwarte doos van ons leven’, de spiegel van onze ziel. een film vol humor, schaamte en kwetsbaarheid. Met aan het eind een spannende vraag.

woensdag 19 december 2018
Glory, Bulg. 2016, regie Kristina Groseva en Peter Valchanov
Tsanko Petrov, een Bulgaarse spoorwegarbeider, vindt op een dag stapels papiergeld tussen de rails. Hij gaat met zijn schat naar de politie en wordt door het ministerie van Transport als een toonbeeld van eerlijkheid beloond. Julia, pr- hoofd, ziet het als een geschenk uit de hemel. Zij vraagt hem zijn oude horloge (erfstuk, merk Glory) af te doen voor het geschenk: een nieuw digitaal exemplaar. Maar wanneer de stotterende Petrov tegenover de pers zijn mond opendoet over de corruptie bij de spoorwegen, wordt hij hard aangepakt. Een scherpzinnige, zwarte komedie over de stille rebellie van de kwetsbare eenling tegenover de zielloze, gewetenloze overheid. Een indrukwekkend vervolg op the Lesson (2016) met een spannend plot.

donderdag 14 februari 2019
Médecin de Campagne, Fr.2016, regie: Thomas Lilti
Huisarts Jean Pierre Werner staat dag en nacht klaar voor de patiënten in zijn praktijk op het Franse platteland. Wanneer hij zelf ernstig ziek blijkt te zijn en het kalmer aan moet doen, krijgt hij hulp van Nathalie, een pas afgestudeerde jonge vrouw uit de stad.
Hoewel zij haar vak prima verstaat en de dorpelingen haar accepteren, kan zij voor Jean Pierre niks goeddoen. Loslaten is niet zijn sterkste kant. Tot hij ontdekt wat Nathalie werkelijk voor hem betekent. Er groeit een bijzondere band.
Een lichtvoetige tragikomedie met Francois Cluzet ( Intouchables) in de hoofdrol.

Woensdag 17 april 2019
Keeper, Belg. 2015, regie: Guillaume Senez
Maxime en Mélanie, scholieren van 15, houden veel van elkaar. Maxime is een talentvol voetballer (keeper) die wordt uitgekozen om mee te doen aan een internationaal jeugd trainingskamp. Maar dan blijkt Mélanie zwanger. Zij en haar ouders kiezen voor abortus, maar Maxime wil dat het kind geboren wordt. Waar meestal de moeder beslist, krijgt hier de keuze van de ( jonge) vader alle aandacht. De kloof tussen de beide ouders maakt het voor de kinderen niet makkelijk. En wat moet Maxime als hij voor zijn toekomst naar het buitenland moet? In alle eenvoud legt de camera de emoties vast. De acteurs mochten zelf de scenes invullen. Een pracht debuut van deze jonge, Belgische regisseur die op het filmfestival in Rotterdam diepe indruk maakte.

donderdag 6 juni 2019
Miele, It. 2013, regie: Valeria Golino AFGELAST
onderwerpen


Gouden teksten

Zondag 3 juni kwamen in de overdenking drie teksten ter sprake: Het Onze Vader, de Bergrede en het Dubbelgebod. Uit de reacties na de dienst bleek enerzijds dat het redelijk bekende teksten zijn, anderzijds dat sommige Regenbogers verrast waren wat er allemaal in de betreffende teksten staat. Wellicht is het een idee om in het nieuwe seizoen stil te staan bij deze gouden teksten. Mocht U het interessant vinden om zich een paar avonden te verdiepen in de betreffende teksten, stuur dan even een email naar Hans Snoek (hsnoek56@gmail.com), dan krijgt U aanvullende informatie. Er is ruimte voor 15 deelnemers.

Data: donderdag 13 sept – 27 sept – 4 okt – 11 okt – 25 okt
Tijd: 20:00 uur


Gesprek op zondag

De werkgroep organiseert met enige regelmaat gesprekken over actuele onderwerpen. de gesprekken vinden plaats in aansluiting op de zondagmorgen vieringen.
Data: op zondag
Tijd: na afloop van de viering.
onderwerpen


Inloopochtend

Elke werkdag van 10:00u tot 12:00u bent u welkom in de Regenboog. Een gastvrouw/gastheer is aanwezig om u gastvrij te ontvangen. U kunt komen voor een gesprek en voor koffie, maar u kunt ook in het Stilte Centrum tot rust komen. Misschien heeft u een reden om een kaarsje te branden. Dan kan dat.
Stap een binnen


Jongvolwassenen

De jongvolwassenen komen elke maand samen op een maandag- of dinsdagavond. Het gesprek gaat over hoe we met ons geloof bezig zijn in alle daagse zaken. We vinden het altijd leuk als er mensen geïnteresseerd zijn, dus voel je niet verlegen.
Van harte welkom! Voor data ze de agenda.


Het kerstverhaal?

Iedereen kent waarschijnlijk het kerstverhaal. Maar…. Wat staat er over in de bijbel en wat is er in de loop der eeuwen ‘bij’ gekomen?
Op deze avond willen we op zoek gaan naar de kern in de bijbel en naar de betekenis van alle verhalen die rond het kerstverhaal in de loop der eeuwen zijn ‘aan geslibd’.
Datum: donderdag 6 december
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Contact: Marianne Hoogervorst

Opgeven voor 1 december 2018 via pastor.regenboog@gmail.com
onderwerpen


Licht verbindt . . .

Adventsmanifestatie
Verleden jaar hebben we voor het eerst in de adventstijd op een zaterdagmiddag buiten voor de Regenboog gestaan met chocolademelk, het zingen van kerstliederen en een kerstboom die we door voorbijgangers hebben laten versieren met hun wensen voor wijk, stad of land. Tegelijkertijd stonden mensen van De Verbinding en van Leiden Zuidwest ook buiten in winkelcentra om het winkelende publiek een moment stil te laten staan bij advent met de vraag van welk nieuw begin zij dromen, wat hun verlangen is voor een nieuwe wereld. Het leverde vele positieve reacties op en leuke gesprekken. De Regenboog was zo even zichtbaar aanwezig in de wijk, verbonden met de mensen die langs liepen. Ook dit jaar gaan we op zaterdag 15 december van 14.00 tot 16.00 uur weer naar buiten. Ditmaal zetten we de boom neer op het pleintje tussen de Hema en De Koperwiek. Het Regenboogkoor zal kerstliederen zingen.
onderwerpen


NEEM DE TIJD !

Onze jaarkalender staat vol feest- en gedenkdagen. Op mijn eigen kalender staan de verjaardagen van familie, huisgenoten en vrienden, en ook enkele sterfdagen. Op mijn scheurkalender staan nationale feestdagen: Kerst en Pasen, Koningsdag, en ook 4 en 5 mei en 11 november bijvoorbeeld. Mijn liturgische kalender vermeldt de christelijke feesten en gedachtenissen, en tegenwoordig ook data zoals de nationale herdenking van de MH-17 ramp, de nationale buitenspeeldag, de internationale dag tegen de kinderarbeid, het Eid al-Fitr (Suikerfeest), de zomertijd, het North Sea Jazz Festival, de schoolvakanties…
Kortom: de kalender is een tijdsdocument waarin allerlei religieuze, culturele, historische en praktische gegevens worden ‘bewaard’, als een steuntje om ons collectief geheugen op peil te houden. Met als uitnodiging: neem de tijd!

In september wordt aandacht besteed aan de rijke cultuurbron die de jaarkalender is. Het gaat over de kalender zelf en hoe de kalender hulpmiddel kan zijn voor een welbewust, spiritueel leven. En Kees zal als vleugje Franciscaanse spiritualiteit inbrengen, dat we de tijd niet nemen maar ontvangen.

Dinsdag 18 september, 14:00-16:00 in De Regenboog
Informatie en leiding ds Kees G. Zwart.
Graag voor 11 september opgeven VIA EMAIL
onderwerpen


Nieuwjaarsconcert

We willen het nieuwe jaar ook in 2019 samen beginnen met een muzikale middag. Vorig jaar was het derde Nieuwjaarsconcert voor de Merenwijk in de Regenboog. Het publiek was enthousiast en de musici die er aan deelnamen waren dat niet minder. Een goede reden om dit jaar op dezelfde leest een middag te organiseren.

Individuele optredens van musici uit de Merenwijk en de Regenboog in het bijzonder. Het concert vindt plaats op zondag 13 januari 2019 en duurt van 15:00 uur tot 17:30. Daarna kunnen we met elkaar nog even gezellig napraten in de ontmoetingsruimte. De toegang voor het concert is gratis. Met een deurcollecte voor het bestrijden van de kosten.

Het nieuwjaarsconcert is door en voor iedereen. Het wordt, door de verschillende optredens, een heel afwisselend programma met instrumentale muziek maar ook met zang. Wie er deze editie bij zullen zijn volgt in november. Komt allen genieten van dit heerlijk gevarieerd programma!

Data: 13 januari 2019
Tijd: 15:00
Plaats: de Regenboog
Contact: Edo Elstak

E-mail.
onderwerpen


Poëzie-middagen

Ook het komend seizoen lezen wij weer aansprekende gedichten in de leeskring.
Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.: “Zie, ze vliegen”, “Hoera!”, “Dokteren”. Verder hebben wij aandacht voor enkele bijzondere
bundels van dichters die recent in de belangstelling stonden: “Slordig met geluk” van Menno Wigman en “Meervoudig afwezig” van dichter des vaderlands Esther Naomi Perquin. De deelnemers kunnen ook eigen gedichten meenemen.

Datum en tijd: de woensdagmiddagen 26 september en 21 november 2018, 9 januari, 13 maart en 8 mei 2019 van 13.30 tot 15.00 uur
leiding: Ronald da Costa
Kosten: € 5,00

Graag opgeven bij Anja Rijken,
tel. 071 5216606

Tijd: 13:30 uur
Contact: Anja Rijken E-mail tel. 071 5216606.
onderwerpen


Rozenkring leeskring

De Rozenkring is een gespreksgroep over geloven in de dagelijkse praktijk. De gesprekken worden meestal gehouden aan de hand van een brochure of een boek. Enkele praktische gegevens: de Rozenkring komt één keer per maand (op de derde maandag) bij elkaar, meestal bij een van de deelnemers thuis.

onderwerpen


De Tien geboden

U en ik zijn opgevoed met de regels van ons geloof. De belangrijkste zijn de Tien Geboden die God aan Mozes gaf toen het volk in de woestijn verbleef. Anselm Grün, benedictijner monnik, heeft een aantal jaren geleden de tien geboden op een heden-daagse wijze benaderd. Hij noemt ze de tien beloften. Via een DVD mogen wij hem per­soonlijk zijn toelichting en beleving horen en zien geven.
Daarna gaan we erover in gesprek. Per avond zullen er twee geboden aan bod komen. De eerste avond is op donderdag 17 januari om 20.00 uur in de Regenboog. De tweede avond op 31 januari zelfde tijd, zelfde plaats. De andere avonden zullen we in overleg vaststellen.
Gaarne aanmelden via pastor.regenboog@gmail.com
Deze serie gaat door bij een deelname van minimaal 7 mensen. Aanmelden is dus noodzakelijk.
Pastoraalwerker Marianne Hoogervorst
Data: 17 jan – 31 jan – 7 maart – 16 mei – 23 mei
Tijd: 20:00
Plaats: Regenboog
Contact: Marianne Hoogervorst E-mail.


Volwassenen in Progress

vip3-300x298In deze groep praten we met elkaar over de zaken die jonge gezinnen bezighouden: omgang met rituelen zoals bij voorbeeld het naar de kerk gaan: vaste gebruiken of variabele vormen? Wat betekenen ze, wat doen ze met je, hoe ga je ermee om naar je kinderen toe? Voor verdere gegevens kun je contact opnemen met
Data: volgt
Tijd: 20:00
Plaats: wisselend bij de deelnemers thuis
Contact: Jan-Pascal van Best E-mail.