Jan van Well

Jan van Well, een van de grondleggers van onze oecumenische geloofsgemeenschap, is na een langzaam afnemende gezondheid op 86-jarige leeftijd overleden.
Op zijn verjaardag (6 december) werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een dubbele longontsteking. Daarna verslechterde zijn toestand en werd hij overgebracht naar verzorgingshuis Cunera in Heeswijk-Dinther waar hij in de vroege morgen van 14 januari overleed..
Jan van Well werd geboren in Zoetermeer. Hij volgde het middelbaar onderwijs  op seminarie Hageveld in Heemstede en het Aloysius college in  Den Haag. Daarna ging hij rechten studeren in Leiden.
Nog tijdens zijn studie rechten meldde Jan zich in 1949 aan bij de orde van de Kruisheren. Nadat hij in 1955 priester was gewijd en zijn studie theologie had voltooid, keerde hij terug naar Leiden om zijn rechtenstudie te voltooien en tegelijk het team van de studentenpastores te versterken.. Daar ontwikkelde hij zich tot een voorvechter van een open koers en vernieuwingen in de RK kerk. Ook raakte hij er vertrouwd met de praktijk van de oecumene.
In 1971 wordt Jan gevraagd pastoor te worden van het vicariaat in de Merenwijk, die dan nog grotendeels gebouwd moet worden. Hij krijgt daarbij de opdracht zoveel mogelijk samen te werken met zijn gereformeerd collega ds. Henk Hortensius om tot een oecumenisch verband te komen. Samen gaan zij enthousiast aan de slag en het samenwerkingsverband wordt alleen maar hechter.
Zo ontstaat de oecumenische geloofsgemeenschap van de samenwerkende kerken in de Merenwijk. Jan is een echte bouwer. Als geen ander weet hij mensen te betrekken bij de opbouw en de voortgang van onze oecumenische geloofsgemeenschap. Met veel verve, maar ook met veel inzicht, wijsheid en volharding weet hij de oecumene diep te verankeren in de geloofsgemeenschap.  Samen het geheim van Gods aanwezigheid vieren in woord en sacrament maakt van mensen broers en zusters. Vooruitlopend op wat kerkordelijk mogelijk is, laat Jan zien dat het wel kan. En dat samen het geloof beleven, vieren en uitdragen een bron van inspiratie en verdieping is.
De oecumene in de Merenwijk krijgt ook landelijke aandacht en werkt  inspirerend voor andere geloofsgemeenschappen. Er worden landelijke oecumenische ontmoetingsdagen georganiseerd. Dit leidt in 1980 tot de oprichting van het Landelijk Oecumenisch Platform, met Jan als een van de initiatiefnemers.

Na 24 jaar pionierswerk geeft Jan van Well het stokje van de Regenboog over aan Theo Scholtes ofmconv. en gaat hij met emeritaat Hij blijft in zijn geliefde  Merenwijk wonen en schrijft een boek over de ontstaansgeschiedenis van onze oecumenische geloofsgemeenschap: ‘Oecumene Metterdaad’. Het is een voorbeeld voor andere oecumenisch initiatieven ( niet een handleiding , want, zoals hij in zijn voorwoord zegt, iedere situatie vereist zijn eigen aanpak). Het boek komt uit in 1996 als de geloofsgemeenschap haar 25jarig jubileum viert.

De laatste jaren woonde Jan in het Kruisherenklooster in Uden. Het tekent hem, dat hij ook daar inspirerende initiatieven nam. Zo was hij de eerste voorzitter van wat later “Ter Linde ontmoetingsplek voor spiritualiteit” is gaan heten.

In onze herinnering zal Jan voortleven als de bouwer en de onvermoeibare voorvechter van de oecumene, maar ook als de verhalenverteller die de persoon van Jezus voor ons en onze kinderen tot leven bracht en relevant maakte. Jan daagde je uit van je geloof iets te maken.
Jan deed dat alles vanuit een diep besef dat hij daartoe geroepen was door de Heer die hij onvoorwaardelijk diende.
Moge hij rusten in vrede.