Samenwerkende kerken in de Merenwijk bieden u elk jaar weer een veelkleurig programma om vanuit het geloof met elkaar bezig te zijn. Hier vindt u een overzicht van activiteiten die er binnen of vanuit de Regenboog plaatsvinden.
Gezellige activiteiten,leerzame series, bezinnende bijeenkomsten,voor jong en oud, man en vrouw, kortom voor iedereen. Er zit vast iets leuks, boeiends of interessants bij voor u. Tenzij anders vermeld vinden de bijeenkomsten plaats in KC De Regenboog; Watermolen 1; 2317 ST Leiden.
Het Jaarprogramma 2018-2019 vind je HIER
Bezoek andere kerken
In de visie en de fingerprint van onze geloofsgemeenschap staat dat wij een open kerk zijn. Dat brengt de werkgroep
Wijkcontacten jaarlijks in praktijk door op bezoek te gaan bij andere gemeenschappen van spirituele aard. Het is altijd een bont gezelschap dat op de tweede zondag in maart op pad gaat. In 2017 bezochten we het Apostolische Geloofsgemeenschap in Leiden-zuidwest, waar we nog steeds goede banden mee hebben. Op 11 maart 2018 gaan we naar de Jacobuskerk in Den Haag.
Geef u tijdig op want aan de grootte van de groep is een maximum verbonden.
Gesprek op zondag
De werkgroep organiseert met enige regelmaat gesprekken over actuele onderwerpen. de gesprekken vinden plaats in aansluiting op de zondagmorgen vieringen.
Volgt
Data: zondag
Tijd: 12:30u na afloop van de viering.
Filmavonden in de Regenboog Leiden
Ook dit jaar, na het succes van vorig jaar, gaan we samen film kijken en aan de hand daarvan met elkaar in gesprek. De avond wordt geleid door ds, Ronald da Costa.
Wij kijken naar films die indruk op ons maken, vragen oproepen, ons aan het denken zetten. Dit jaar zien wij hoe mensen omgaan met hun eigen kwetsbaarheid en die van anderen: Hoe kwetsbaar stel je je op in een woongroep (Kollektivet)? Sta je ook na werktijd klaar voor een onbekende ander (La fille inconnue)? Hoe hou je het vol wanneer je arbeidsongeschikt bent (I Daniël Blake)? Wij kijken ook naar ‘goud van oud’: ‘L’invitation’ van Claude Goretta uit 1973 en het lichtvoetige sprookje ‘Amélie’ met Audrey Tatou uit 2001.
Woensdag 30 augustus 2017 : L ‘invitation ( Zwit.1973, regie: Claude Goretta)
Ruim twintig jaar werkt de verlegen Remie Placet ( Michel Robin) op een saai kantoor waar ieder alleen elkaars rug ziet. Wanneer zijn oude moeder is overleden koopt Remie een pracht landhuis met een reuze tuin en nodigt zijn collega’s uit voor een feest. Eindelijk ontmoeten zij elkaar zoals zij zijn en laten zij zich kennen. Remie laat het hen aan niets ontbreken, maar nu de remmen eindelijk los zijn kunnen zijn vrienden de weelde niet aan. Remie is een engel van een man, maar zijn goedheid wordt beschaamd. Een pracht film over kwetsbaarheid, ontroering en onvermogen om te genieten van ‘het goede des levens’.
Donderdag 5 oktober 2017 : Kollektivet ( Den. 2016, regie: Thomas Vinterberg)
Erik en Anne leiden een gelukkig leven met hun dochter Freja. Wanneer ze een oude villa erven, besluiten ze met vrienden een woongroep te beginnen. Vinterberg (Festen, Jagten) maakte het zelf mee en ontdekte hoe kwetsbaar mensen zijn wanneer ze besluiten alles met elkaar te delen. Hoe ga je om met verlangen en jaloezie en welke rol speelt je verleden? Een meeslepend verhaal van ‘wel willen’, maar ‘niet altijd kunnen’ . Met de topacteurs Trine Dryholm en Ulrich Thomson.
Woensdag 13 december 2017: La fille inconnue (Bel. 2016, regie gebr. Dardenne)
De jonge huisarts Jenny doet niet open wanneer er na sluitingstijd gebeld wordt. De volgende dag staat de politie op de stoep: De vrouw die aanbelde is een jonge onbekende migrante die dood werd gevonden. Jenny voelt zich schuldig, wil haar fout goedmaken en gaat op onderzoek uit. Een film die vragen oproept over de grenzen van barmhartigheid en verantwoordelijkheid. Opnieuw een topper van de broers Dardenne (‘l’enfant’, ‘deux jours une nuit’) met veel stof tot napraten.
Donderdag 15 februari 2018: Amélie ( Fr. 2001, regie: Jean Pierre Jeunet)
Als in een sprookje verschijnt ze in het leven van wie het verleden niet los kunnen laten. Stiekem zorgt de jonge Parisienne Amélie ervoor dat mensen weer verder kunnen. Daarbij valt het geluk haar toe, maar wie is zij zelf? Hoe ver gaat zij in haar hulp en hoe vindt zij de ware liefde? Een boeiende romantische film met de bekende muziek van Yann Tiersen.
Woensdag 11 april 2018: I Daniël Blake ( Gr. Br. 2016, regie: Ken Loach)
De 59-jarige timmerman Daniël heeft een zwak hart. Van de dokter mag hij niet werken, van het arbeidsbureau moet hij, anders wordt hij gekort op zijn uitkering. Katie, een alleenstaande moeder is ook het slachtoffer van het bureaucratische systeem. De twee steunen elkaar. Hoe kwetsbaar kan je zijn. De (80!) jarige Ken Loach maakte zo’n levensechte film dat de Engelse overheid maatregelen gaat nemen. Een terechte gouden Palm winnaar in Cannes.
Inloopochtend
Elke werkdag van 10:00u tot 12:00u bent u welkom in de Regenboog. Een gastvrouw/gastheer is aanwezig om u gastvrij te ontvangen. U kunt komen voor een gesprek en voor koffie, maar u kunt ook in het Stilte Centrum tot rust komen. Misschien heeft u een reden om een kaarsje te branden. Dan kan dat.
Stap een binnen
Jongvolwassenen
De jongvolwassenen komen elke maand samen op een maandag- of dinsdagavond. Het gesprek gaat over hoe we met ons geloof bezig zijn in alle daagse zaken. We vinden het altijd leuk als er mensen geïnteresseerd zijn, dus voel je niet verlegen.
Van harte welkom!
Data:
Tijd:
Contact:
Kerstsamenzang
In de aanloop naar Kerstmis verzorgt het Regenboogkoor een kerstsamencang. Op zondag 17 december 2017 om 19:00 uur.
Samen met het Regenboogkoor zingen we de bekende liederen rond het kerstverhaal. Het koor zal een aantal bijzondere liederen ten gehore brengen.
KOMT ALLEN TEZAMEN.
Data: 17 december
Tijd: 19:00 uur
Maria
Cursusaanbod – Maria
Op verzoek van enkele gemeenteleden zal er een cursus worden aangeboden van drie bijeenkomsten over MARIA de moeder van Jezus.
De onderwerpen zijn:
1. Maria, wat heeft zij ons te zeggen?
2. Maria in de traditie
3. Maria in de tegenwoordige tijd
Uiteraard kijken we vanuit deze onderwerpen naar wat er over Maria gezegd wordt in de Bijbel.
De data zijn: dinsdag 22 mei – 29 mei – 5 juni 20.00 – 22.00 uur.
Plaats: kc. De Regenboog
Belangrijk is dat u zich aanmeldt. Graag voor 12 mei per mail pastor.regenboog@gmail.com Omdat ik in de weken voor 22 mei op vakantie ben, kunt u zich niet per telefoon aanmelden.
Als er minder dan 7 aanmeldingen zijn dan gaat deze cursus niet door! Aanmelden is dus reuze belangrijk.
Marianne Hoogervorst – pastoraal werkster
werkster
NEEM DE TIJD !
Onze jaarkalender staat vol feest- en gedenkdagen. Op mijn eigen kalender staan de verjaardagen van familie, huisgenoten en vrienden, en ook enkele sterfdagen. Op mijn scheurkalender staan nationale feestdagen: Kerst en Pasen, Koningsdag, en ook 4 en 5 mei en 11 november bijvoorbeeld. Mijn liturgische kalender vermeldt de christelijke feesten en gedachtenissen, en tegenwoordig ook data zoals de nationale herdenking van de MH-17 ramp, de nationale buitenspeeldag, de internationale dag tegen de kinderarbeid, het Eid al-Fitr (Suikerfeest), de zomertijd, het North Sea Jazz Festival, de schoolvakanties…
Kortom: de kalender is een tijdsdocument waarin allerlei religieuze, culturele, historische en praktische gegevens worden ‘bewaard’, als een steuntje om ons collectief geheugen op peil te houden. Met als uitnodiging: neem de tijd!
Op twee middagen in september wordt aandacht besteed aan de rijke cultuurbron die de jaarkalender is. Op dinsdag 4 september gaat het over de kalender zelf; deze middag is vooral informatief. Op dinsdag 18 september zullen we met elkaar bespreken hoe de kalender hulpmiddel kan zijn voor een welbewust, spiritueel leven. En Kees zal als vleugje Franciscaanse spiritualiteit inbrengen, dat we de tijd niet nemen maar ontvangen.
Dinsdag 4 en 18 september, 14:00-16:00 in De Regenboog
Informatie en leiding ds Kees G. Zwart.
Graag voor 1 september opgeven bij
Harry Delemarre: cluster.leren@kcregenboog.nl
Nieuwjaarsconcert
We willen het nieuwe jaar ook in 2018 samen beginnen met een muzikale middag. Vorig jaar was het eerste Nieuwjaarsconcert voor de Merenwijk in de Regenboog. Het publiek was razend enthousiast en de musici die er aan deelnamen waren dat niet minder. Een goede reden om dit jaar op dezelfde leest een middag te organiseren.
Individuele optredens van musici uit de Merenwijk en de Regenboog in het bijzonder. Het concert duurt van 15:00 uur tot 17:30. Daarna kunnen we met elkaar nog even gezellig napraten in de ontmoetingsruimte. De toegang voor het concert is gratis. Met een deurcollecte voor het bestrijden van de kosten.
Het nieuwjaarsconcert is door en voor iedereen. Het wordt, door de verschillende optredens, een heel afwisselend programma met instrumentale muziek maar ook met zang. Wie er deze editie bij zullen zijn volgt in november. Komt allen genieten van dit heerlijk gevarieerd programma!
Edo Elstak
Poezie-middagen
Ook het komend seizoen lezen wij weer gedichten van dichters van 1950 tot nu. Ernst en humor wisselen elkaar af. Dit jaar zijn de thema’s: ‘vader en moeder’, ‘weet je nog wel’, ‘lief, liever liefst’ en ‘sonnetten’ (van Bloem, Kloos en Nijhoff tot Kopland, Kal en Rawie). De deelnemers kunnen ook zelf gedichten meenemen die hen aanspreken.
Data en tijd: de woensdagmiddagen 27 september, 8 november 2017, 10 januari, 7 maart, 9 mei 2018
Kosten: € 5,00
leiding: Ronald da Costa
Tijd: 13:30 uur
Contact: Anja Rijken E-mail tel. 071 5216606.
Rozenkring leeskring
De Rozenkring is een gespreksgroep over geloven in de dagelijkse praktijk. De gesprekken worden meestal gehouden aan de hand van een brochure of een boek. Enkele praktische gegevens: de Rozenkring komt één keer per maand (op de derde maandag) bij elkaar, meestal bij een van de deelnemers thuis.Rozenkring start met een boek van Claartje Kruijff
‘Leegte achter de dingen, mijn zoektocht naar een betekenisvol leven’ van ds. Claartje Kruijff, sinds september 2017 Theoloog des Vaderlands. Het boek is in 2016 uitgegeven door Ambo/Anthos.
In ‘Leegte achter de dingen’ vertelt Claartje Kruijff hoe zij, nadat ze jarenlang werkzaam was als consultant in de Londense City, zich realiseerde dat ze diepgang in haar bestaan miste. Ze besloot van de zoektocht naar de zin van het leven haar beroep te maken en theoloog te worden. Nu is ze predikant in de Dominicus Kerk in Amsterdam. In ‘Leegte achter de dingen’ behandelt Kruijff grote en kleine levensvragen over ‘zin en zijn’, waarmee zij in haar eigen leven en in haar werk te maken krijgt. Ze neemt de lezer mee in haar zoektocht naar geluk, betekenis en, bovenal, naar een handleiding om te leven. Op een open en kwetsbare manier doet Kruijff verslag van haar poging betekenis te vinden in het leven en laat ze je nadenken over wat je nu echt belangrijk vindt, in je relaties, in je werk en in het grotere geheel. Ook helpt ze je op weg in al die levensmomenten van vreugde en verdriet. Voor wie op zoek is naar verbinding en vervulling.Informatie bij Dick Rijken, tel 071 5216606 Inlichtingen en opgave bij Dick Rijken E-mail
Roel A. Bosch leeskring
Roel Bosch gaat op zoek naar typisch Keltische spiritualiteit, naar haar aandacht voor het hier en nu, voor het beleven van de heiligheid van God in het alledaagse bestaan. Hij noemt het een soort “geaard geloven”. Velen kennen Keltische zegenspreuken die God als schepper, verlosser en voleinder bij elkaar houden. De Kelten hadden zin voor poëzie en schoonheid.
Het boek laat op een speelse manier kennis maken met deliederen, gebeden en anekdotes uit Iona. Elk hoofdstuk sluit met een aantal verdiepingsvragen, die een mooi houvast vormen voor ons gesprek.
De eerste keer zal zijn op maandag 25 september 2017. We hebben het dan met hoofdstuk 1 over de vraag: Zijn deze geloofsteksten nu diepzinnig, op een positieve manier eenvoudig of gewoon naïef?
Data: 22 januari; 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei en 11 juni.
Tijd: 20:00
Plaats: Regenboog
Contact: Daan Stigter,Email tel. 06 2025 4157.
Maar men kan ook rustig gewoon binnenlopen.
Veranderd Geloven
Van huis uit ben ik…..Dat hoor je vaak mensen zeggen. Het geloof van mensen, de kerk, jouw kijk op het leven is vaak in de loop der jaren sterk veranderd. Tegelijkertijd blijkt het lastig om bij jezelf helder te krijgen “wat en hoe” het geloof nu precies veranderd is. Het spreekt voor zich dat je geloofsveranderingen nauw verbonden zijn met eigen persoonlijke geschiedenis. Maar er bestaan ook oorzaken vanuit de samenleving die op de een of andere manier invloed hebben gehad op je eigen geloofsontwikkelingen.
Doel van het komend leerhuis is om de geloofsveranderingen sinds onze jeugd en de oorzaken daarvan op het spoor te komen. Het helpt ons het eigen geloof bewuster te beleven.
Data: 2018 maandagen: 8 en 22 januari – 5 en 19 februari – 5 en 19 maart
Tijd: 20:00
Plaats: Stilte Centrum
Contact: ds. Hans SnoekE-mail.
Volwassenen in Progress
In deze groep praten we met elkaar over de zaken die jonge gezinnen bezighouden: omgang met rituelen zoals bij voorbeeld het naar de kerk gaan: vaste gebruiken of variabele vormen? Wat betekenen ze, wat doen ze met je, hoe ga je ermee om naar je kinderen toe? Voor verdere gegevens kun je contact opnemen met
Data: 2 november – 18 januari – 1 maart – 19 april – 24 mei – 28 juni
Tijd: 20:00
Plaats: wisselend bij de deelnemers thuis
Contact: Jan-Pascal van Best E-mail.
Weihnachtsoratorium
Vorig jaar was er een aanbod om samen, meditatief te luisteren naar het Weinachtsoratorium van J.S.Bach. Dit Weinachtsoratorium bestaat uit 6 cantates. De eerste vier volgen het evangelie van Lukas, de laatste twee Matheus. Er was veel belangstelling voor deze activiteit en er werd zo intens geluisterd dat we aan de laatste twee cantates niet zijn toegekomen. Daarom krijgt ieder die belangstelling heeft de kans om deze laatste cantates meditatief te beluisteren. Voor de organisatie en de voorbereiding is het van belang dat u zich aanmeldt.
Van harte uitgenodigd.
Marianne Hoogervorst – pastoraal werkster
Pastor.regenboog@gmail.com
Data: 11 december.
Tijd: 20:00
Contact: Marianne Hoogervorst (pastoraalwerkerk) E-mail